Padden krijgen hulp tijdens gevaarlijke paddentrek in Overschie

Op de Oude Bovendijk in Overschie vindt ieder jaar in de lenteavonden een gevaarlijke oversteek plaats. Namelijk die van de geile pad. Gelukkig is er de familie paddenrapers van vader Erik en dochter Merel, die de padden een beetje op weg helpen.

Padden zijn vaak half februari tot eind april actief om de tocht af te leggen naar de plek waar ze geboren zijn, om hier weer te gaan paren. Erik en zijn dochter begonnen een aantal weken geleden als ‘rapers’ (paddenjargon), maar Erik klom al snel op tot paddencoördinator. De oversteek bij de Oude Bovendijk is zijn verantwoordelijkheid. Erik is dus echt de ‘Pad de Familias’.

Het hele gezin doet mee met paddenrapen en dat is nodig, want jaarlijks worden in Nederland tienduizenden padden platgereden, zo laat Erik ons weten. Hoe dat ongeveer gaat kan je zien in een reconstructie in deze video. Er zijn bij het maken van deze reportage geen padden gewond geraakt.

Het padden overzetten wordt op verschillende plekken in Rotterdam georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV.