‘Paddenstoelen op platanen Molenlaan kunnen funest zijn’

Zwammen op een boomstam is vaak einde oefening voor een boom. De Molenlaan staat vol met platanen en op een paar bomen zijn paddenstoelen geconstateerd. Biologen Kevin en Marvin Groen gingen op onderzoek uit.

“De paddenstoelen op de boom zijn niet per se speciaal. Maar het is wel jammer voor de boom, want uiteindelijk betekent dit wel zijn einde’’, vertelt Kevin Groen.

De gebroeders Groen bekijken de paddenstoel, snijden en stukje af en steken hem zelfs even in de fik: “Er zijn echt duizenden paddenstoelen. Je kan op verschillende manieren de soorten van elkaar onderscheiden. Door bijvoorbeeld te ruiken of te kijken of de bovenste laag smelt’’, aldus Marvin.

Marvin en Kevin denken dat de paddenstoel op de plantaan een tonderzwam is. Een veel voorkomende paddenstoel: “Dit is echt een parasiet van de boom. Ze leven vaak op oud hout of infecteren een wat zwakkere boom.’’

“Uiteindelijk zorgt de schimmel ervoor dat het hout wordt aangetast of de boom zelfs omvalt. Maar dat kan nog wel jaren duren. Dat hangt af van het afweersysteem van de boom’’, vertelt Kevin.

De gemeente controleert jaarlijks zo’n 45.000 van de 162.000 bomen in de stad. Het gaat dan vooral om oude bomen of bomen die zijn aangetast. De controleur inspecteert de boom op verschillende manieren.

“Wij controleren de bomen een keer per jaar. Daar vallen de zieke bomen ook onder. Maar de boom controleurs nemen vaak een kijkje als ze toevallig in de buurt zijn. Als het nodig is worden extra controles uitgevoerd’’, aldus Netty Kros van Stadsbeheer.