Panna Knockout bij het Schieblock: ‘Een event dat culturen samenbrengt’

Afgelopen zondag 19 mei vond er een Panna Knock Out plaats in het centrum bij het gloednieuwe Schieblock. Amateurs en profs ontmoetten elkaar en streden om een plek in de nationale finale. “Iedereen is aardig en je leert nieuwe tricks”, zegt een van de deelnemers.

Sommige jongeren reisden meer dan twee uur om bij deze voorronde van de Nederlandse Kampioenschappen aanwezig te zijn. De sfeer was erg gezellig en het event is een plek waar culturen samenkomen. Yessin uit Assen reist door het hele land om in Rotterdam, Den Haag en op vele andere plekken het spel te spelen en nieuwe vrienden te maken.

Maar wat is een panna eigenlijk? Een panna is een bewuste actie waarbij je de bal tussen de benen van je tegenstander speelt, vaak gecombineerd met esthetische tricks. Scheidsrechters houden het spel nauwlettend in de gaten en letten vooral op de belangrijkste regel: respect. “Voordat de wedstrijd begint, geef je elkaar een box en een handje. Anders start de wedstrijd niet”, legt scheidsrechter Lamine Fadiga uit.

Organisator Nick van den Bosch vertelt dat Panna Knock Out in Rotterdam erg actief is. Dit keer vond het evenement plaats bij het Schieblock, een locatie met een echte urban vibe. Het Panna Knock Out event draagt bij aan de ontwikkeling van deze plek als urban hotspot.

Nasser el Jackson, een van de beste straatvoetballers ter wereld, was ook aanwezig. Hij gaf een spectaculaire show en daagde de jongeren uit voor een panna spel. Of het spel ooit een olympische sport wordt, is nog onduidelijk, maar er wordt hard gewerkt om de sport steeds professioneler te maken, zodat dit in de toekomst misschien mogelijk wordt.

 

Dani, het meisje in het groene shirt, heeft al in een eerdere voorronde een ticket voor het Nederlands Kampioenschap bemachtigd. Hierdoor is Yessin, die tegen haar stond in de finale en het rode shirt draagt, automatisch gekwalificeerd. Dus zowel Dani als Yessin zullen op 1 september deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen in Amsterdam.