Pannenkoeken eten voor het goede doel op Sint Pannekoek

Sinterklaas komt pas over een paar dagen langs alle huizen, maar de dag van Sint Pannekoek werd al gevierd. Een ouderwets Rotterdams feest waarbij men, uiteraard, pannenkoeken eet, maar waarbij het ook gebruikelijk is om deze op je hoofd te leggen. We gingen langs de Koningskerk waar pastoor Joris deze feestdag al enkele jaren viert.
“Ik wens jullie allemaal een gezegend Sint Pannekoek!” Aldus Joris van der Spek die de bezoekers welkom heet op deze feestdag. Een feestdag waarvan hij indirect één van de grondleggers is: “Het komt eigenlijk uit ‘Jan, Jans en de kinderen’, waarin de tekenaar Jan Kruis eens sprak over Sint Pannekoek. Een feestdag waarbij je pannenkoeken at, en deze ook op je hoofd legde. Het leek mij grappig om daar iets mee te doen, en zodoende is het uitgegroeid tot datgene wat het nu is.”

Maar voor winstbejag zit Van der Spek er zeker niet in. “Alle inkomsten gaan naar het goede doel. Mensen komen langs en mogen betalen wat ze willen. Het is dan ook vooral een dag waarop we geld willen inzamelen voor een goed doel, en waarbij we tegelijkertijd mensen uit de buurt bij elkaar willen brengen. Want dat is ook een belangrijk onderdeel van een kerk, en daar is dit een mooie gelegenheid voor.”

Gedurende de avond komen steeds meer mensen binnendruppelen, en Van der Spek hoopt dat het feest de komende jaren nog groter kan worden: “Je merkt dat de media-aandacht steeds groter wordt, en dat ook meer mensen ons weten te vinden en het ook elders in het land kopiëren. Dat is hartstikke mooi om te zien. Omdat het dus uiteindelijk grote groepen mensen bij elkaar brengt, en dat allemaal met een paar pannenkoeken!”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat