Parkinson: ‘Een computer waarvan het besturingssysteem slecht functioneert’

Bij Rotterdammer Hans Merts is sinds de zomer van 2012 de diagnose Parkinson vastgesteld. Hij vergelijkt deze hersenaandoening met een computer waarvan het besturingssysteem slecht functioneert. ‘Ik heb een oude versie: dingen lopen vast, je kan het niet openen of wachten totdat iets weer functioneert en dit alles met je lichaam’.

11 april is Wereld Parkinson Dag. Op deze dag wordt aandacht gegeven aan deze ziekte. Hans vind het goed dat er op deze manier bewustwording wordt gecreëerd. Hij hekelt het woord in de mond te nemen maar door de Parkinson is hij afgekeurd. Desondanks doet hij nog wel wat terug voor de community zoals het maken van dans- en festivalrecensies.

Elke dag loopt Hans met wandelmaatje Marlies een rondje in zijn wijk, Rotterdam-West. Hij geniet zichtbaar van de levendigheid op de West-Kruiskade en Nieuwe Binnenweg. Hij groet de verschillende ondernemers in deze winkelstraten. Maar opeens komt ‘de man met de hamer’. ‘Hij staat plots verstijfd stil. ‘Ik voel verkrampingen in mijn lichaam’. Zijn stem slaat over: ‘mijn stembanden worden ook niet meer goed aangestuurd’. Na een korte pauze oftewel reboot kan hij weer verder.

Ondanks de ziekte blijft Merts optimistisch. ‘De keuze is eenvoudig, of je staat er positief in, of negatief. Als je er negatief in staat kan je net zo goed een kist bestellen, erin gaan liggen en dichtschroeven. Hij schaakt vaak en om in schaaktermen te blijven: schaakmat in het nadeel van Hans is door deze progressieve ziekte in zicht. Maar daar laat hij zich niet door kennen. ‘Al heb ik nog maar 1 koning, ik geef niet op. Het proces van vechten deze ziekte geeft me energie. Met opgeheven hoofd ga ik het potje schaak aan.’