Patatje in Rotterdam nog duurder door energieprijzen: ‘Nu wel 2 euro duurder dan vorig jaar’

Ook de Rotterdamse snackbar moet rekening houden met de hoge energieprijzen. Een snackbar verbruikt al snel twee keer zoveel gas dan een gemiddeld huishouden. Om te kunnen overleven, zien deze ondernemers geen andere mogelijkheid dan de prijzen te verhogen. OPEN Rotterdam spreekt drie van dergelijke horecazaken om te vragen hoe zij met deze hogere rekening omgaan.

“Ik merk dat vooral scholieren wegblijven door de hogere prijzen”, vertelt de medewerkster van Snackbar De Walenburger in Rotterdam-Noord. De Walenburger ervaart net als andere horecabedrijven de stijging in energiekosten. De snackbar is per maand 1700 euro kwijt aan energie. “Dit is drie keer zoveel als drie maanden geleden.” Buiten de gebruikelijke frituursnacks, verkoopt De Walenburger ook döner en Turkse pizza’s, waarvoor een grill en een oven nodig zijn. Wanneer je alles bij elkaar optelt: duurder frituurvet, verdubbeling inkoopprijs en dan nu stijgende energiekosten, zorgt deze optelsom voor een verhoging van minstens twee euro voor een patatje.

Vast contract
Niet alle snackbars hebben last van de energieprijsstijging. De mede-eigenaar van De Goudse Friet in Kralingen, vertelt er geen last van te hebben, omdat ze een vast contract hebben van drie jaar, waarvan er nog anderhalf jaar op de teller staat. Wel verwachten ze meer te moeten betalen als dit contract is afgelopen.

De eigenaar van Schipper Patat in het centrum, Frans Schipper, vertelt dat hij bakt op gasflessen en nog weinig verschil merkt qua kosten.