Frituurliefhebber betaalt meer bij patatbakker Schipper door zonnebloemolie tekort

Veel van de plantaardige oliën die wij in Nederland gebruiken komen uit Oekraïne. Door de oorlog komt de import van olie in ons land steeds meer onder druk te staan. Dit zorgt voor een unieke prijsstijging die niet alleen impact heeft op de ondernemers maar ook op de consument. Dat merkt ook patatbakker Frans Schipper die al sinds 1979 met zijn zaak op de hoek van het Schouwburgplein staat. “Ik heb in 43 jaar nog nooit zo’n abrupte stijging meegemaakt”.

Frans is geen onbekende in de frituurwereld en heeft in al die jaren al flink wat loyaliteit opgebouwd; “Ik heb een vaste leverancier waar ik al jaren kom. Nu krijgen de mensen maximaal twee jerrycans aan olie mee terwijl ik er nog zes krijg. Daar heb ik dan wel een beetje geluk mee. Maar aan de hogere prijzen ontkom ik ook niet.”

De patatbakker heeft in al die jaren beetje-bij-beetje de prijzen wel zien stijgen, maar niet zoals de afgelopen maand; “Dit is, denk ik, de eerste stijging van mijn prijzen in drie jaar. In een maand is de prijs van een patatje met een dubbeltje omhoog gegaan. Om het even te vertalen voor de jeugd: dat is 25 cent.” Frans begrijpt de hoge inkoopprijzen wel; “Voor 20 liter betaalde je nog geen twee maanden geleden 31 euro, dat is nu al opgelopen naar 58 euro. Zonnebloemolie is nu 4 euro per liter maar je moet een pak van 10 liter kopen. Arachideolie zit nu op bijna 70 euro voor 20 liter. Maarja, als er gebrek is dan krijg je dat. ”