Peter de Krom: de man die Hoekse bunker gaat pimpen

Bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op veel plekken in ons land vind je ze terug en de duinen van Hoek van Holland staan er vol mee. Helaas zijn ze ook behoorlijk in verval. Hoekenees, fotograaf en bunker-liefhebber Peter de Krom kon dat niet langer aanzien en besloot met verschillende partijen de ‘Cocondo’. Een concept waarbij een bunker als slaapplek wordt ingericht inclusief toilet, douche, keuken en bedden.
Cocondo is een samentrekking van het woord ‘cocon’, als je als soldaat een bunker bemant leef je in een cocon. En het Engelse woord ‘condo’ wat zoiets betekent als huis of appartement. De Hoekse duinen liggen vol met Duitse bunkers die ooit aangelegd zijn als de ‘Atlantikwall’. Deze verdedigingslinie liep vanaf Spanje, via ons land, helemaal tot in het noorden van Noorwegen. De hoop was zo een eventuele invasie vanaf de Atlantische Oceaan tegen te kunnen houden. Door deze bunkers opnieuw in te richten voor de verhuur snijdt het mes aan twee kanten: de natuur rondom de bunkers wordt minder beschadigd omdat de bunker niet langer als hangplek gebruikt kan worden en de inkomsten die gegenereerd worden door verhuur bekostigen het onderhoud van de bunker.

Kenmerkend voor de Atlantikwall-bunkers is velen naar hetzelfde model zijn ontworpen. Dit maakt het voor Peter en zijn companen makkelijk om het concept van de bunker in het Vinetaduin in Hoek van Holland te kopiëren naar andere bunkers langs de Nederlandse kust. “Ons idee is om van Cadzand in Zeeland tot aan de Waddeneilanden, om de zoveel kilometer een bunker in te richten als verblijfplaats zodat mensen heel de Nederlandse kust af kunnen wandelen of fietsen en van bunker naar bunker kunnen reizen,” aldus de Krom.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat