Petitie voor nieuw kunstcentrum Charlois, want iedereen is mee maar de gemeente zegt nee

‘Alle Rotterdamse artistiekelingen opgelet, want er komt een nieuw kunstcentrum in Oud-Charlois.’ Zo luidde het begin van het bericht dat wij schreven januari dit jaar. Dominic schrijer kwam met het plan het oude raadhuis van Oud-Charlois om te toveren tot een verzamelplek van kunstenaars en kunstliefhebbers. Er bleek veel belangstelling te zijn, want in een korte tijd wierven ze meer dan 450 leden die samen ook nog eens 38.000 euro overmaakte om de plannen te realiseren. Maar het voortvarende collectief wordt een halt toegeroepen, want de gemeente gaat niet akkoord en dus start de stichting een petitie.

Het plan
Wij namen begin dit jaar al een kijkje achter de gesloten deuren van het oude raadhuis aan de kerksingel en spraken initiatiefnemer Dominic Schrijer over zijn plannen met het historische pand: Een ontmoetingsplek en kunstcentrum, gedragen door de leden. Ook spraken we muzikant Steef Vooren, die al langere tijd op zoek was naar een ruimte om te oefenen met zijn gitaar. Hij vond de perfecte plek, dicht bij zijn huis in de plannen voor het raadhuis en werd dan ook meteen lid inclusief financiële bijdrage.

Bekijk de video hier:

Het doel was om vóór februari 150 leden te werven, maar dat werden er al snel 400 en daarmee werden de plannen steeds concreter.

Niet akkoord
En dat laatste is nou juist waar het mis dreigt te gaan. Als het aan de gemeente ligt gaat het hele feest niet door, want de invulling van het pand zou niet passen in het horecagebiedsplan. Daarnaast vindt gemeente Rotterdam het kunstcentrum inclusief horeca een veiligheidsrisico omdat er al veel overlast zou zijn van horeca in het gebied. De stichting laat weten er niets van te begrijpen, juist omdat het plan massaal gesteund wordt door de buurt. Ook zegt de stichting bang te zijn dat het pand op deze manier in handen zal vallen van projectontwikkelaars.

De petitie startte op 7 juni en is nu al meer dan 800 keer ondertekend.