Plantenbakken, drempels en palen: deze maatregelen moeten verkeersoverlast in De Esch aanpakken

Verkeersoverlast in De Esch: wijkbewoners zijn er klaar mee. En dus is het aan Vincent Karremans, wethouder Handhaving en Buitenruimte, om met een oplossing te komen. Donderdag presenteert hij zijn maatregelen in de actualiteitenraad. “De urgentie is hoog. We willen het oplossen.”

In een brief aan de commissie laat wethouder Karremans weten de verkeersoverlast in De Esch serieus te nemen. Hij schrijft: “De overlast, het hufterige gedrag en de verkeersonveiligheid zijn een doorn in het oog van de bewoners en van mijzelf, zijn simpelweg niet te tolereren en moeten worden aangepakt.”

In de actualiteitenraad laat Karremans weten verkeersoverlast hoog op het prioriteitenlijstje te hebben staan. De overlastgevers op de Maasboulevard vindt hij moeilijk te begrijpen: “We vinden daar hele McDonalds-menu’s op straat. Troep op straat gooien, lachgas op straat gooien, tegen de richting inrijden, met heel hard verkeer bewoners pesten om 2 uur ‘s nachts: ja, ik heb weinig begrip voor dit soort gedrag. En dat ga ik ook nooit in mijn leven opbrengen.”

Maatregelen
De brief presenteert een viertal maatregelen om de overlast terug te dringen. Deze worden binnen vier weken toegepast. Allereerst wordt het voet-/fietspad aan de Rhijnspoorkade (tussen Maasboulevard en De Oude Plantage) voorzien van een vaste paal zodat motorvoertuigen hier niet in kunnen rijden.

Ook op de Rijnwaterstraat wordt er ingegrepen. Daar wordt de doorgaande route voorlopig afgesloten door middel van een tijdelijke verkeersmaatregel, zoals het plaatsen van plantenbakken en eventueel hekken. Wel blijven alle functies in de gebouwen bereikbaar.

Plantenbakken worden ook geplaatst op de Watertorenweg, langs de bassins. Hierdoor wordt de weg volledig afgesloten voor rondrijdend verkeer. Hier worden, net als op de Rijsakkerlaan, extra drempels geplaatst.

Mochten deze maatregelen niet het gewenste effect hebben, wil Karremans de mogelijkheden onderzoeken voor een verbod op aanwezigheid op bepaalde tijdstippen.