VIDEO | Plantjes op grote hoogte! Steeds meer Rotterdamse daken vergroenen

18 vierkante kilometer, oftewel 2.500 voetbalvelden bij elkaar. Zo groot is het oppervlakte aan platte daken in Rotterdam. Maar wat te doen met al die platte daken? Het antwoord lijkt: vergroenen. Dat is in ieder geval wat er steeds vaker gebeurt met de platte daken in Rotterdam.

Bijvoorbeeld op de achtste verdieping van een woontoren aan de Karel Doormanstraat. Hier realiseerde de architect van het gebouw in 2018 al een tuin voor de bewoners, maar dat bleek toch wat moeilijker dan gedacht. Ontwerpers van een stadstuinwinkel kwamen voor een herinrichting, want de geplante flora sloeg niet aan. “Wij hebben gekeken wat er op deze verdieping en hoogte voorkomt in Nederland”, aldus Marieke de Keijzer van de winkel. “Vanuit daar is een nieuw beplantingsplan opgesteld.”

Plan voor het dak
In Bloemhof wordt een oude school aan de Zwederstraat omgetoverd tot appartementencomplex. Architect Geert Aarssen ontwikkelde ook al een plan voor het dak. “Al die lelijke daken, daar kan toch wat mee gebeuren? Het geeft ook een mooi uitzicht voor de mensen om ons heen.” Maar niet alleen het zicht is belangrijk, ook zorgen de planten voor nestmogelijkheden voor vogels, zegt hij.


Ben jij zelf ook bezig met je (platte) dak te vergroenen of heb je er een andere invulling voor gevonden? Laat het ons weten!