Plastival op RDM-campus toont plasticprobleem: ‘Je kunt erover praten, maar zien is sterker’

De Onderzeebootloods op Heijplaat is een museum van plastic troep tijdens het Plastival, een evenement van het Havenbedrijf, de gemeente, Hogeschool Rotterdam en Rijkswaterstaat. Amateurfotograaf Peter Hage, uit Hoogvliet, fotografeerde het opruimen van het plastic door vrijwilligers en onderzoekers. Nu hangt er een expositie met zijn foto’s in de loods.

Tijdens Plastival wordt plasticafval uit de Rijn-Maasdelta opgehaald en onderzocht. Het evenement vindt plaats van 11 tot en met 13 maart op de RDM-campus. Karen van Burg is namens Rijkswaterstaat bij initiatiefnemer Community of Practice Plastics (CoPP) werkzaam. Zij vroeg amateurfotografen van de Rotterdamse fotoclub De Phoenix, waar Peter lid van is, om foto’s te maken van de opruimacties. “Je kunt wel over het afval vertellen, maar als je het ziet, is het veel duidelijker”, legt Van Burg uit. “CoPP is een netwerk van verschillende bestuurlijke instanties en wetenschappers, die het plastic zwerfafval in de natuur bestrijden, onderzoeken en het bewustzijn rondom het thema willen versterken.”

Vogelnestje van plastic
Hoeveel plastic er precies in de Rijn-Maasdelta ligt, is nog niet te zeggen. De omvang van de vervuiling spreekt echter uit de verscheidenheid en hoeveelheid plastic die tijdens het evenement is uitgestald in de Onderzeebootloods. Amateurfotograaf Peter ging verschillende keren mee met de opruimacties en maakte mooie foto’s. Bijzonder is vooral een close-up van een vogelnestje, gemaakt van plastic draadjes, in de handen van een van de opruimers. Het nestje is van een vogel die het afval slim en dankbaar gebruikte: “Zo zie je dat de natuur en afval ook wel weer samengaan op de een of andere manier”, vertelt Peter, die tijdens het fotograferen van afval nóg meer doordrongen raakte van het plasticprobleem in de natuur: “Normaal loop je daar voorbij, maar nu zie je zelfs het kleinste stukje liggen.”