Pleinbiospetitie overhandigd aan gemeente: ‘Hoop op discussie over evenementenbeleid’

De petitie ‘Red de Pleinbioscoop’ , die meer dan 9000 mensen in Rotterdam hebben ondertekend, is woensdagmiddag overhandigt aan de commissie Zorg, Welzijn, Cultuur en Sport. Vrijwilligerscoördinator van de Pleinbioscoop, Lotte van der Zel, hoopt hiermee een discussie over het evenementenbeleid in de stad te kunnen starten. Én dat het openluchtfilmfestival volgend jaar wel weer door kan gaan.

Het was even weer opstarten voor de gemeente Rotterdam na de zomervakantie. Zo missen bij aanvang van de commissievergadering Zorg, Welzijn, Cultuur en Sport een aantal naamkaartjes voor commissieleden. Tijdens de eerste vergadering van deze commissie in dit politieke jaar spreekt Lotte van der Zel, vrijwilligerscoördinator en initiatiefnemer van de petitie ‘Red de Pleinbioscoop’, in. Ook overhandigt ze de petitie aan de voorzitter van de commissie, Theo Coşkun (SP).

Met de petitie hopen Van der Zel en de ondertekenaars twee doelen te behalen: maatwerk en doorgang van het festival volgend jaar. “De vele handtekeningen laten zien hoeveel waarde Rotterdammers aan de Pleinbioscoop hechten”, zegt Lotte. In een eerdere reportage gaven Rotterdammers al aan het festival niet te willen missen. Lotte hoopt dat volgende edities van het festival mogelijk gemaakt kunnen worden door de vergunningverstrekkers, en dat ze daarbij ondersteunt kunnen worden. “Daarnaast verzoeken we ook om het maatwerk terug te laten keren bij het aanvragen en verstrekken van vergunningen voor evenementen in de stad.” 

Nu pas zichtbaar
De vernieuwde vergunningsprocedure voor evenementen die in de stad worden gehouden, geldt sinds 2019. Van der Zel snapt dat het door de coronacrisis niet in de praktijk is getest. “Maar we zien nu dat het nieuwe beleid culturele producenten, en daarmee Rotterdam als
evenementenstad, in de weg staat.” Volgens haar zijn er meerdere organisatoren van evenementen in de stad naar haar en Pleinbioscoop-directeur Joost Maaskant, gestapt die ook moeite hebben met de vergunningsaanvraag.

Belofte
Of er volgend jaar wel weer film gekeken kan worden bij de Pleinbioscoop? Lotte hoopt van wel. “We zijn nog niet failliet, maar hebben wel financieel verlies geleden en we hopen dat de gemeente ons kan ondersteunen.” Als het aan gemeenteraadslid Ellen Verkoelen (50PLUS) ligt, moet dat ook goed komen. Ze wil zelfs de belofte doen dat voor volgend jaar de Pleinbioscoop door kan gaan. “De regels doen nu denken aan Kafka. Zoveel bureaucratie, we zullen de wethouder er goed op gaan bevragen. Voor volgende editie moet dat lukken, we hebben nu nog de tijd.” De vragen die in de gemeenteraad gesteld zijn namens de VVD, Leefbaar Rotterdam, GroenLinks en D66 over het niet doorgaan van de Pleinbioscoop worden binnenkort behandelt tijdens een actualiteitenraad. OPEN Rotterdam houdt je op de hoogte.