Politie & hulpverleners zetten eigen veiligheid voorop tijdens de jaarwisseling

Het jaar zit er weer op. Het was een veelbewogen jaar voor iedereen, maar ook voor politie en hulpverleners. Tijdens de jaarwisseling wordt er extra goed gelet op de veiligheid van de politie en hulpverleners zelf, wegens mogelijke dreiging van geweld richtig hen.

In het begin van dit jaar werd het al duidelijk dat het geweld richting politie en hulpverleners is toegenomen. ‘Agressie en geweld tegen hulpverleners komt te vaak voor in onze samenleving. Het afgelopen jaar is agressie en geweld tegen politiemensen en tegen andere mensen met een publieke taak met zo’n vijftien procent toegenomen.’ zo meldde minister Grapperhaus in maart 2021. Inmiddels zijn deze cijfers toegenomen.

De huidige coronamaatregelen en het landelijke vuurwerkverbod brengen veel onrust met zich mee. De politie zal dit jaar extra alert zijn op straat, maar wel met extra voorzichtigheid. Zo schrijft de politie op Twitter: ‘Tijdens de jaarwisseling staat de veiligheid van politiemensen en andere hulpverleners voorop, gevolgd door de veiligheid van burgers. In de derde plaats zal de politie optreden tegen excessieve overtredingen van de coronaregels en het vuurwerkverbod.’

De politie vreest wederom voor veel onrust tijdens de jaarwisseling. De laatste paar maanden uit de woede van de burgers over de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod zich in de vorm van hevige opstanden en protesten. Zo ook een aantal weken geleden in het centrum van Rotterdam, ook wel bekend als de ‘Coolsingelrellen’.

Zie hieronder de beelden van deze rellen midden in de stad.