Poolse ondernemers Lukasz en Kamil Bodzioch: ‘Bijna veertig en werken twaalf uur per dag’

In een serie portretten van Poolse ondernemers laten OPEN Rotterdam en Vers Beton zien hoe ondernemerschap een manier kan zijn om onder uitsluiting uit te komen en je plek te vinden in een nieuwe stad. Dit portret gaat over Lukasz en Kamil Bodzioch, eigenaars van kapsalon Beauty Secret.

“Lieverds, vandaag is een speciale dag voor ons. Precies zes jaar geleden ontstond onze woonkamer, onze parel waar we trots op zijn”, postten Lukasz en Kamil maart dit jaar op hun Instagram. Stralend poseren ze met een grote taart in hun kapsalon Beauty Secret aan de Hoogstraat in Schiedam.

Supermarkt
Samen kwamen ze negen jaar geleden naar Nederland, naar Schiedam. “We knipten in Polen al, vanuit huis. Hier werkten we eerst voor een jaar in de Albert Heijn. Toen we genoeg geld hadden, konden we deze salon openen. Onze collega’s wilden onze eerste klanten worden als we zouden openen”, vertelt Lukasz.

Een Poolse accountant hielp hen met de start van het bedrijf. “Dat maakte het makkelijk.” Er zitten veel Poolse ondernemers in de winkelstraat. “Heel vertrouwd”, vindt Kamil. “Daarom hebben we ook niet veel Nederlands geleerd: we gebruiken de taal nauwelijks.” Ze kennen alle ondernemers in de straat, “natuurlijk” ook de Nederlandse. “Het is een fijne community.”

Zelf wonen ze al een aantal jaar in het rustigere Berkel en Rodenrijs. “Maar voor de salon kozen we Schiedam, een betere plek, want er zijn hier veel Poolse mensen — ongeveer 90 procent van onze klanten.” Hun mopshondje hobbelt rond in de winkel en blaft enthousiast als de Poolse cateraar uit de buurt eten komt langsbrengen. Tijd om zelf dagelijks gezond te koken hebben ze niet meer.

Niet voor eeuwig
“We hadden vrienden in Nederland die ons konden helpen met het vinden een huis en werk.” Maar ook Nederland is niet voor eeuwig. “Oh nee hoor”, lachen de twee. “Nog een jaar of tien en dan hopen we naar Spanje te gaan. We zijn bijna veertig en werken twaalf uur per dag. Over een jaar of tien is het wel genoeg geweest.”

Teruggaan naar Polen is geen optie. “We zijn getrouwd en dus is het nogal moeilijk om in Polen te wonen, daar is het illegaal voor twee mannen om te trouwen.” Hun bruiloft in Nederland, vier jaar geleden was een reden om weg te gaan uit Polen.

“Ik weet dat ik mag stemmen, maar ik volg de politiek niet. Dus ik heb geen idee op wie, waar of hoe ik dat moet doen. Ik ga ook niet zomaar op iemand stemmen omdat een ander het zegt”, zegt Kamil.

“Er zijn veel Poolse ondernemers in Nederland. In Polen zijn ondernemers de helft van hun inkomen kwijt aan huur. Hier houd je veel meer over, ook na belastingen, dus is het makkelijker om rond te komen. En de markt is hier beter. In Polen zijn er wel vijfentwintig kapsalons in een kleine stad: Poolse dames gaan supervaak naar een haarstylist. Hier is Schiedam zijn er minder salons en wel veel Poolse klanten. Daarom werken we dus zo hard.”

Lees alle portretten, geschreven door Manon Dillen en Willemijn Sneep, op Vers Beton.

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Vers Beton en OPEN Rotterdam en mogelijk gemaakt dankzij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.