Postbode Theo van Katendrecht vindt gestolen fiets beschadigd terug

Theo Huijgens, postbode in Katendrecht, had recentelijk te maken met een flinke tegenslag: zijn fiets was gestolen. Buurtbewoners reageerden hier op door middel van een crowdfunding, waarmee zo’n 1100 euro opgehaald werd. Met geluk werd de fiets een paar dagen later gevonden, maar in erg slechte staat.

Theo Huijgens is al 15 jaar actief als postbode en is een echte beroemdheid in Katendrecht: “Ik behoor inmiddels tot het meubilair in de wijk.” Tijdens zijn werk heeft hij veel contact met anderen. “Ik ben een mensenmens, dus ik vind het leuk om met bewoners te praten.”

Theo stond dan ook erg te kijken toen zijn fiets gestolen was. Toen hij terugkwam van een rondje door de wijk was zijn fiets nergens te bekennen. “Ik zag alleen nog mijn twee fietstassen.” Geluk bij een ongeluk is er geen post verloren gegaan, iets waar veel bewoners zich zorgen om maakten. “Vanwege de grote hoeveelheid post had ik alles overgeladen naar een karretje. Dus er zat geen post meer in de fietstassen”, vertelt Theo.

Crowdfunding: ‘hartverwarmend’
Toen Theo het tragische nieuws op Facebook deelde, kreeg hij veel reacties. Een daarvan was een bewoonster die een crowdfunding had opgestart. Hier werd massaal op gereageerd. “Ik vind dat echt hartverwarmend en wil dus alle mensen bedanken voor de donaties.” Dit kwam gelegen, aangezien een nieuwe fiets duur is. “Wat veel mensen verbaast is dat postbodes gewoon zelf onze eigen fietsen moeten aanschaffen en onderhouden.”

Nog geen week later liep Theo per toeval zijn fiets tegen het lijf. “Ik kwam van een vergadering en toen trof ik mijn fiets erg beschadigd aan. Alles van de fiets was kapot: de spaken, wielen en het spatbord.” Het gedoneerde geld wordt gebruikt voor het kopen van een nieuwe fiets. Het uitzoeken van een geschikte fiets is lastiger dan gedacht: “Het gaat niet over een nacht ijs.” Een ding is zeker: Theo is op zoek naar een fiets die elektrisch aangedreven is. “Ik word namelijk ook een dagje ouder.” Zijn oude fiets staat nu bij de fietsenmaker in de hoop dat hij nog gemaakt kan worden. Dan zal hij dienen als een “reservefiets voor alle postbodes op Katendrecht”.

Zeefdruk als bedankje
Om zijn dankbaarheid richting de buurtbewoners te uiten, is Theo druk bezig met het maken van een zeefdruk van een fiets. Deze zullen alle donateurs ontvangen. Theo is namelijk naast postbode ook kunstenaar. 19 mei deelt hij de eerste schets met de Rotterdammers en met de start van de Kaapse Kunstroute in september hoopt Theo helemaal klaar te zijn.