VIDEO | Nelly haatte haar kroeshaar, in haar docu onderzoekt ze waarom

Het documentaire debuut van Nelly dos Reis gaat deze week officieel van start in filmhuis Lanterenvenster, met de première van haar film Liever Kroes?! De docu, die wordt uitgezonden bij de VPRO, gaat over de transitie naar haar eigen, natuurlijke haar. Zo’n honderd genodigde en andere belangstellende keken afgelopen zaterdag de film. Er werd gelachen en gehuild, kortom een geslaagd debuut van ‘onze’ Nelly.

Met haar docu onderzoekt Nelly waar de afkeer voor haar kroeshaar vandaan komt. Voor Nelly is het hebben van een natuurlijke bos krullen namelijk best wel gek. “Na 25 jaar is het de eerste keer dat ik mijn haar zo zie. Ik heb mijn haar nog niet geaccepteerd en in mijn film probeer ik het transitieproces en de gevoelens die dit proces bij me losmaken vast te leggen.” Nelly stijlt al sinds ze zich kan heugen haar kroeshaar of verbergt haar bos met extension en nepvlechten.

Artikel gaat verder onder video.

In een hotel in het centrum maakt Nelly zich, samen met een vriendin, klaar voor haar premiere. Ze heeft tijdens het proces van de film meer leren houden van haar eigen natuurlijke haar, al heeft ze naar eigen zeggen nog een lange weg te gaan. Het maken van de docu was een lastig, maar vooral een erg leuke ervaring. “Ik hoop dat ik kan blijven maken, verhalen vertellen. Niet alleen over mezelf, maar ook over anderen. Zo kunnen we van elkaar leren en elkaar beter begrijpen.”

De documentaire is te zien op het YouTube kanaal NPO 3.