Première film DEBIEL in Rotterdam

De korte film DEBIEL van regisseur Dewi Reijs is geselecteerd voor de Short Film Corner van het Filmfestival in Cannes. De hoofdrollen in de film zijn weggelegd voor de verstandelijk gehandicapte Turkse Rahima Güngor en Emmy-winnares Maryam Hassouni. Wij waren bij de premiere in Rotterdam.

“Deze fiets is voor Rahima”, vertelt Dewi Reijs. “Mijn hoofdrolspeelster van de film DEBIEL.” De film is haar regiedebuut en gaat over een meisje met een verstandelijke beperking. Die rol wordt vertolkt door verstandelijk gehandicapte Rahima Güngor. “De titel is DEBIEL en mensen denken vast dat het over haar gaat. Maar eigenlijk gaat het eerder over de mensen om haar heen die zich debiel gedragen.”

Met de korte speelfilm, die ongeveer een kwartier duurt, is Dewi maatschappij kritisch. “Dat is het wel. Het is zo van: kijk maar eerst naar jezelf, voor je over een ander oordeelt.” Rahima zelf vond het maar wat spannend. Ze speelde samen met actrice Maryam Hassouni. Zij is bekend van onder andere Flikken Rotterdam. “Ik vond het heel bijzonder met haar te spelen. Ook wel heel spannend. Het zijn toch wel bijzondere omstandigheden. Je wordt door haar gedwongen in het moment te zijn. Zij doet gewoon wat goed voelt en houdt zich niet aan het script. Dus voor mij was het een bijzondere uitdaging”, reflecteert de actrice op hun samenwerking.