Prikkelarme expositie in galerie MAMA opent in drukke Witte de Withstraat

Een expositie, tentoonstelling of een museum kan nogal overweldigend zijn. Zeker als je makkelijk overprikkeld raakt. Daarom kwam Naomi van MAMA met het idee om een prikkelarme expositie te maken in het kader van mentale gezondheid. Uitgerekend op de uiterst drukke Witte de Withstraat.

Een rustige plek creëren op zo’n drukke straat dat beloofde een uitdaging. Vivian Huizenga richtte de ruimte in. “Het is best wel een vissenkom. Er zijn veel ramen in deze gallery. Dus we hebben heel veel verbloemd met een organisch gordijnen systeem. Ook in kleurgebruik hebben we veel dezelfde tinten gebruikt. Dus dat heeft er wel voor gezorgd dat het wat rustiger en kalm is”, vertelt zij. “Ik denk dat bepaalde dingen er wel voor zorgen dat je op zo’n redelijk drukke straat toch je moment kunt pakken. Je kunt op bepaalde gedeeltes even zitten of zelfs liggen. We hebben naast het gordijn systeem ook een deel van de ramen afgeschermd met een groene folie zodat je net wat minder prikkels van buitenaf krijgt”, legt ze verder uit.

De kunstenaars die te zien zijn in deze expositie komen bijna allemaal uit Rotterdam en zijn aan de slag gegaan met het thema mentale gezondheid. Reilly do Rosario is een van de kunstenaars die aan de slag is gegaan met mentale gezondheid in de vorm van een audiovisueel werk. Dat het om een prikkelarme ruimte gaat, was voor hem een leuke uitdaging. “Het is een ruimte waar ik zelf graag zou willen komen. Toch ben ik wel het contrast aangegaan in mijn werk. Je komt in zo’n vredige ruimte waar je kunt chillen. Je kan lekker zitten. Maar dan ergens in een donker hoekje ervaar je in mijn werk toch wel wat heftige energie. Het is voor jezelf om in te vullen wat het met je doet”, besluit hij.