Het is nog maar een paar dagen voordat de allereerste statiegeldwinkel van Nederland haar deuren opent in Rotterdam. Dat gebeurt nergens anders dan in winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde. Statiegeldverpakkingen inleveren moet met de komst van de winkel makkelijker worden.
Het zal je maar overkomen: sta je in de rij bij de statiegeldmachine in de supermarkt, staat er iemand met drie vuilniszakken uitgerekend vóór jou in de rij. Het duurt gevoelsmatig niet alleen uren voordat je aan de beurt bent met je flessen inleveren, maar de hele vloer plakt ook nog eens. Vervelend, maar hopelijk snel verleden tijd.
Nieuw concept
Met de statiegeldwinkel kunnen bezoekers namelijk grote hoeveelheden blikjes en flesjes in één keer inleveren, tot wel honderd stuks tegelijk. Ook zijn er losse inlevermachines, bakken om afval gescheiden in te zamelen, en ook nog eens een wasbakje om de handen te wassen na het inleveren van plakkerige verpakkingen.
Bezoekers kunnen met hun statiegeldbon vervolgens kiezen om hun bedrag contant uit te laten betalen, of digitaal via bijvoorbeeld een Tikkie. De gulle gever kan het bedrag ook doneren. Dat gebeurt allemaal zonder aanwezig personeel. De winkels werken namelijk via een gesloten banksysteem, waarmee klanten volledig geautomatiseerd en beveiligd hun betaling kunnen regelen.
Vraag en aanbod
Handig, maar waarom eigenlijk? Dat Rotterdam de primeur heeft met de allereerste winkel is geen toeval. Volgens Verpact, de recycleketen van verpakkingen in Nederland, is er in onze stad grote behoefte aan extra innamepunten. Ook zou er grote behoefte zijn aan de mogelijkheid tot cashbetalingen.
Uiteindelijk is het doel van Verpact om meer winkels verspreid door het hele land te hebben. Jeroen Hillen, directeur van Statiegeld Nederland, legt uit: “Inlevergemak is het allerbelangrijkst en daarom willen we meer innamepunten in Nederland.” Op dit moment is het voor winkels namelijk nog niet verplicht om een statiegeldmachine te hebben. Daardoor zijn er soms maar weinig (werkende) machines.
Rotterdamse flagship store
De eerste winkel in Rotterdam staat binnenkort dus in IJsselmonde, maar in de toekomst zijn er mogelijk wel meer te vinden in de stad. Hillen ziet het concept van de winkels namelijk zonnig in: “Dit is een concept waar alles omgekeerd werkt: je brengt iets, in plaats van dat je het koopt, en je geld krijgt, in plaats van dat je het uitgeeft. Wat mij betreft is dat een win-winsituatie.”
De zogenoemde flagship store in winkelcentrum Keizerswaard is elke dag open van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds.