Psycholoog Dima en Ruth van @EASE over invloed van eenzaamheid op mentale gezondheid jongeren

Hoe zien professionals in de geestelijk gezondheidszorg eenzaamheid terug bij de jongeren die ze spreken? Psycholoog Dima vraag bij haar intakes van jonge patiënten altijd eenzaamheid uit, omdat het vaak meekomt bij andere mentale klachten. Ruth van @EASE ziet juist dat eenzaamheid vaak zit in het missen van ondersteuning. In ‘Niet alleen op de Wereld’ vertellen zij meer aan ervaringsdeskundigen en hosts Annelieke en Vanity.

Volgens psycholoog Dima is eenzaamheid misschien ook wel gewoon onderdeel van het leven: “Ik denk dat soms eenzaamheid ook wel ruimte biedt voor zelfreflectie en ontwikkeling.” Maar, eenzaamheid en mentale klachten gaan vaak hand in hand; eenzaamheid kan klachten ook verergeren. Daarom vindt ze het belangrijk om het in haar spreekkamer altijd over eenzaamheid te hebben. @EASE is organisatie waar jongeren terecht kunnen voor laagdrempelige ‘peer-to-peer’-support; jongeren helpen andere jongeren. Jongeren kunnen er terecht voor allerlei problemen, zoals eenzaamheid. Ruth vertelt: “we proberen het zo makkelijk mogelijk te maken om hulp te vragen.” Daarom werkt @EASE online, face-to-face, maar ook anoniem. En dat werkt volgens haar erg goed: “De dieptste gesprekken zie je vaak met anonieme jongeren online.”

Niet alleen op de wereld
In ‘Niet alleen op de wereld’ gaan ervaringsdeskundigen Annelieke Joosten en Vanity Girigori in zes afleveringen dieper in op eenzaamheid onder jongeren en spreken niet alleen met de doelgroep, maar ook met hulpverleners en organisaties.

Sinds de coronapandemie is het aantal eenzame jongeren gegroeid. Maar liefst één op de vier jongeren zou op dit moment kampen met eenzaamheid. Problemen thuis, psychische problemen, isolatie, armoede en huiselijk geweld kunnen bijdragen aan eenzaamheid. Als het langdurig aanhoudt, kan het grote gevolgen hebben. Zo kunnen psychische problemen zoals depressiviteit en stress toenemen en kan het leiden tot slaapproblemen en andere fysieke klachten.

‘Niet alleen op de wereld’ is elke woensdag vanaf 18.00 uur te zien bij OPEN Rotterdam TV.