Pvda-raadslid blijkt eigenaar van schimmelpand in Bloemhof: ‘Zag het niet voor ik het kocht’

Het Rotterdamse raadslid Narsingh Balwantsingh blijkt de eigenaar te zijn van het schimmelpand in Bloemhof waar OPEN Rotterdam afgelopen september bij langs ging. De omstandigheden waren daar erg slecht. Het Rotterdamse PvdA-raadslid zegt dat hij het pand niet heeft gezien. “Soms koop je een portefeuille waarvan je hoopt dat het leeg is. In dit geval had ik de afspraak dat het leeg was, dat bleek niet zo te zijn. Helaas ben ik daar niet scherp op geweest.”

Volgens Balwantsingh kocht hij het pand zo’n anderhalf jaar geleden. Hij hoopte toen dat het leeg zou zijn zodat hij het snel kon opknappen. Er bleken alleen toch huurders in te zitten en de vergunningen om te verbouwen kreeg hij niet zo snel rond. Maatschappelijk werker Joop Dorleijn van stichting House of Hope zei in september nog de staat van het pand in Bloemhof ‘schandalig’ te vinden. “Het is onmenselijk. Delen herken ik wel, maar zo erg heb ik het nog niet gezien.”

Pensioen
Het PvdA-raadslid is naast raadslid ook mediaondernemer. “Ik werk voor de publieke omroep (o.a. NTR) en ben ooit begonnen met het aankopen van panden om toch iets van een pensioen te regelen”, vertelt Balwantsingh als drijfveer voor zijn vastgoedbezit. Volgens hem is het niet zo dat hij het bezit van zijn vastgoed verzwijgt. “Ik heb het netjes gemeld bij de griffie, maar van ons werd niet verlangd dat ook op te nemen in het overzicht van nevenfuncties.”

De Rotterdamse jongerenorganisatie Revolutionaire Eenheid deed onderzoek naar het bezit van vastgoed onder Rotterdamse raadsleden. Daaruit blijkt dat vijf raadsleden meerdere panden bezitten. Balwantsingh staat met 23 adressen op zijn naam flink bovenaan de lijst met vastgoedbezitters. Volgens John Bijl van het Periklesinstituut zouden raadsleden het bezit van extra vastgoed wel moeten melden. “De gedragscode van de gemeente is duidelijk, maar ik wil niet uitgaan van kwade opzet, soms is het ook onwetendheid. In andere gemeentes ging bijvoorbeeld het opgeven van nevenfuncties ook slordig. Maar inkomen uit vastgoed is gewoon extra inkomen.”

Gedragscode
De griffie van de gemeente zegt niet in te kunnen gaan op vragen over wat raadsleden wel of niet hebben gemeld. “In de gemeentewet – artikel 12- en de gedragscode -a rtikel 4, lid 1- staat wat openbaar gemaakt dient te worden; wij handelen hiernaar.”

Balwantsingh bevestigt telefonisch inderdaad 23 adressen in bezit te hebben. Gegevens die op de Objectenlijst Persoon in het kadaster ook te zien zijn. “Ik probeer daar ook iets goeds mee te doen. Zo heb ik het pand aan de Slotboomstraat op kunnen knappen, dat was eerst een bedrijfspand, maar daar wonen nu huurders in.”

Volgens Balwantsingh wil hij het pand aan de Lange Hilleweg graag ook opknappen, maar bleken er nog wat huurders in te zitten nadat hij het pand aankocht. Hij zegt het pand op voorhand niet gezien te hebben: “Dat gaat dan via via en wordt extern beheerd. Architecten maken mooie plannen om er in de toekomst meer woningen voor terug te plaatsen.”

Het Litouwse stel dat OPEN Rotterdam in september sprak, zou volgens Balwantsingh nu zo’n drie weken geleden vertrokken zijn. “Zij zijn daar via een onderaannemer in terecht gekomen. Ik was daar niet van op de hoogte”, legt hij uit nadat hij de beheerder van het pand om opheldering vraagt.

Botsende belangen
Dat de sociaaldemocraat zoveel panden bezit bijt volgens hemzelf niet met de kleur van zijn politieke partij. “Ik probeer altijd binnen de wet te handelen en onderschrijf het partijgedachtegoed. Zoals ik al eerder zei, de griffie is ervan op de hoogte en ik onthou mij dan ook van stemmen als er botsende belangen zijn. Verder kan je nagaan dat ik altijd heb meegestemd met het aanscherpen van regels rondom de aankoop van panden in de stad. Daarvan zou je kunnen zeggen dat ik in mijn eigen vingers snij, maar ik vind het belangrijk om wat terug te doen en vind goed verhuurderschap ook belangrijk.”

De Rotterdamse jongerenorganisatie zegt de zaak nog verder te onderzoeken. “Wat we tot nu toe hebben is vooral informatie die terug te leiden is naar de raadsleden zelf. We ontvangen schrikbarende signalen over hoe politici met hun huurders omgaan. Er zal nog veel aan het licht komen”, aldus de woordvoerder. Verder vindt de woordvoerder het jammer dat Balwantsingh niet eerder openheid van zaken heeft gegeven. Dat de griffie op de hoogte is, dat lijkt me handig. Maar hij had het aan de kiezer moeten laten weten. En wat het belangrijkst is, dat zijn huurders goed kunnen wonen…”

Litouws gezin woont in erbarmelijke omstandigheden in Bloemhof: ‘Zo erg heb ik het nog niet gezien’