Raven van Dorst is klaar met genderrollen: “Tijd om uit vrouwelijke dwangbuis te stappen”

De Rotterdamse artiest en presentator, voorheen ook bekend als Elle Bandita, is klaar met labels. Op Instagram laat hen weten voortaan door het leven te gaan als Raven van Dorst en aangesproken wil worden als ‘die’ of ‘hen’.

Foto door Robert Wetzlmayr

Raven zegt op Instagram dat dit al lang aan hen knaagt. “Mijn hele leven lang heb ik geprobeerd om de mal van het ‘vrouw-zijn’ zo groot mogelijk te maken, zodat ik er ook in pas. Maar eigenlijk zit die mal al járen veel te strak. Heeft ‘ie nooit gepast.”

Normaliseren
Vier jaar geleden maakte Raven in hun programma Geslacht! bekend dat hen geboren is als hermafrodiet. Dit houdt in dat iemand zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Toen Raven een baby was zijn alle mannelijke kenmerken medisch verwijderd, om hun lichaam te ‘normaliseren’ en vrouwelijk te maken. “Maar die arts had gewoon van me af moeten blijven.”

Raven is nu klaar met dat vrouwelijke hokje en is op zoek naar een vorm waarbij hen zich het beste bij voelt. Daarom wil de artiest liever niet meer aangesproken worden met feminine termen en geeft hen de voorkeur aan voornaamwoorden ‘die’ of ‘hen’. “Het draait niet alleen om taal”, legt Raven uit. “Het draait om maatschappelijk opgelegde genderrollen en schoonheidsidealen, die persoonlijke groei en gelijkwaardigheid belemmeren. Fuck dat!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Raven van Dorst (@ellebandita)