Recreatieoord Hoek van Holland wordt ‘Echt Rotterdams Erfgoed’, maar verkoop dreigt nog altijd

Recreatieoord Hoek van Holland wordt ‘Echt Rotterdams Erfgoed’, maar verkoop dreigt nog altijd

Recreatieoord Hoek van Holland krijgt zondag de oorkonde ‘Echt Rotterdams Erfgoed’ uitgereikt. De camping krijgt het predikaat van Museum Rotterdam, omdat het al vanaf 1923 bestaat, een rijke historie kent en omdat de manier van recreëren nog steeds belangrijk is voor veel Rotterdammers. Toch staat de camping nog altijd op de lijst van de gemeente om te worden verkocht.

De oorkonde wordt uitgereikt aan Loe Elzerman, het meisje dat zeven jaar geleden werd geboren in de Ceintuurstraat van het recreatieoord. Het doorgeven van dit erfgoed is de familie van Loe niet vreemd. De familie zit namelijk al vijf generaties op het huisjeskamp.

Echt Rotterdams Erfgoed is een initiatief van Museum Rotterdam. Het vormt een collectie van mensen, gemeenschappen en organisaties die Rotterdam representeren. Zo staan onder andere de Pauluskerk, burgemeester Aboutaleb en Jules Deelder op de lijst. Toch betekent een plekje op die lijst niet dat de verkoop van het park is afgewenteld.

Terrein moderniseren
De gemeente wil het terrein, waar ruim duizend huisjes en caravans staan, nog steeds verkopen aan een commerciële partij. Het college is van mening dat het recreatieoord en de bijbehorende camping toe zijn aan verbetering en modernisering. De modernisering moet aansluiten bij de plannen om van Hoek van Holland een vierseizoenenbadplaats te maken. Dit houdt in dat meer mensen het hele jaar door van het gebied moeten kunnen genieten.

Bewoners, die soms al generatie op generatie op het park wonen, zijn niet blij met de plannen. Vooral het feit dat het college het plan heeft doorgedrukt zonder met de bewoners te communiceren steekt. “Dit doe je niet. Zo ga je niet met mensen om”, zei een bewoner eerder tegen OPEN Rotterdam.

Dierbare plek
Voor de bewoners is de plek erg dierbaar. Op dit moment huren zij grond van de gemeente, maar ze zijn bang dat ze hun geliefde plek kwijtraken als de gemeente het terrein verkoopt aan een commerciële organisatie. Rachid ging daarom eind vorig jaar voor de serie Rachid zoekt Raad langs bij Recreatieoord Hoek van Holland om de situatie uit te zoeken.

Bij zinnen komen
In februari waren wij nogmaals bij de camping. Dit keer tijdens de Hoekse Luchtdagen. Daar spraken we verschillende bewoners em ze zijn het er allemaal over eens: de gemeente moet niet overgaan op de verkoop. “Het is heel moeilijk om vooruit te denken nu. Je hoopt natuurlijk dat Rotterdam bij zinnen komt”, vertelde bewoner Sandra Visser.