‘Regels breken rondom coronavirus? Artikel 1 wordt stelselmatig overtreden’

In Amerika zijn er in verschillende steden grote demonstraties na de dood van George Floyd in Minneapolis. Ook in andere delen van de wereld laten mensen van zich horen. Maandagavond was de eerste demonstratie in Nederland, in Amsterdam, dinsdag in Den Haag en woensdag in Rotterdam. Jane was er bij in Amsterdam en nu in Rotterdam.

“Iedereen kent mij als een activist”, begint Jane. “Ik ben van Kaapverdiaanse komaf. Ik ben opgegroeid in een witte wijk. Er waren kinderen die soms niet met mij mochten spelen”, blikt ze terug op haar eerste ervaring met racisme. “Het moet op een gegeven moment ophouden”, zegt ze stellig. Daarom wilde ze per se bij de demonstratie op de Erasmusbrug zijn.

Ze is niet de enige. Duizend, zo niet duizenden, mensen kwamen samen. “De opkomst is waanzinnig. Dat is een sterk signaal. Het laat ook zien dat niet alleen de zwarte gemeenschap dit sentiment deelt, maar vele mensen met ons samen staan. En dat vele mensen verandering willen”, stelt Jane. De demonstratie werd op een gegeven moment afgebroken omdat het toch te druk werd en daardoor de 1,5 meter afstand niet aangehouden kon worden. “Ik heb wel getwijfeld om te komen. Ik dacht: als hetzelfde gebeurt als in Amsterdam dan ben ik met mijn aanwezigheid een gevaar voor anderen. Maar als de politie zegt dat het niet meer kan, dan maak ik plaats. Ik wilde wel gewoon komen want dIt is zo’n belangrijk thema”, besluit een andere demonstrant.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter