Reizigers kunnen ‘ontspannen kletsen’ op Rotterdam Centraal

De reizigers op Rotterdam Centraal krijgen vanaf maandag 13 juni, rond lunchtijd, de mogelijkheid om de stilte coupe achter zich te laten en de sociale interactie op te zoeken. De NS plaatst dan, tijdelijk, hun Luisterbank in de centrale hal. Deze bank is duurzaam: de materialen die zijn gebruikt zijn oude treinvloeren en plafonds. Daarnaast zorgt het ontwerp ervoor dat je op speelse wijze een gesprek kunt aangaan met een mede bankgebruiker.

In de bank is een rad geplaatst waaraan gedraaid kan worden. Hierop staan vragen die je elkaar kunt stellen. Zodoende hoopt de NS het contact tussen de reizigers, na de jaren van beperkende coronamaatregelen, te stimuleren. Daarom is het hoofddoel van de bank dan ook om mensen met elkaar in verbinding te brengen.

De Luisterbank toert nu nog, als proef, door het land. Op de stations van Utrecht, Rotterdam, Leiden en Breda wordt, in de komende maanden, gekeken naar het effect van de Luisterbank. Op basis hiervan wordt besloten worden of deze bank een vaste plaats op de stations krijgt.

Rotterdam Centraal Station is het tweede station waar de bank wordt geplaatst. In Utrecht zorgde de bank al voor wat interactie. Toen Arno leBlanc, woordvoerder Zuid van de NS, zelf een kijkje nam zaten er al reizigers met elkaar te kletsen. ‘En aan het einde van het gesprek werden er zelfs telefoonnummers uitgedeeld.’