Remake Het Hart van Rotterdam in premiere

Na het uitbreken van de oorlog, toen de binnenstad van Rotterdam in puin lag, maakte schrijver Anton Koolhaas een theaterstuk. Een revue om het leed te verzachten. Het Hart van Rotterdam krijgt nu een moderne uitvoering. 

John Buijsman nam het initiatief voor de remake. Dit alles in het kader van ‘Rotterdam Viert de Stad’ en Operadagen Rotterdam. “Het hart van Rotterdam is een stuk dat al gemaakt is in 1940, vlak na het bombardement. Toen heeft Anton Koolhaas, de vader van Rem koolhaas, vier journalisten bij elkaar geroepen met het plan om een stuk, een revue, te maken over de stad Rotterdam”, legt acteur John Buijsman uit. In die tijd was de revue bedoeld om het leed te verzachten na het bombardement op Rotterdam.

“Ik vind het idee wonderschoon. Dat mensen iets beginnen als de stad in puin ligt. Dat zie je over de hele wereld. Steden worden plat gebombardeerd en de dag erna zie je alweer iemand met een emmertje cement naar buiten komen om te metselen. Gewoon omdat ‘ie er woont”, legt Buijsman zijn fascinatie uit voor het idee van Koolhaas. Het stuk wordt gespeeld in de oude bioscoop Kriterion op de bovenste verdieping van het Groothandelsgebouw.