Fermin, een restaurant aan het Noordplein in Rotterdam-Noord, stopt na vijf jaar. De eigenaren willen stoppen op het hoogtepunt. Voor hun was dat na vijf jaar, maar een maand geleden kregen zij nog een Groene Michelin-ster. Er kwam dus onverwachts een hoogtepunt bij.
Want die ster, die hadden ze niet zien aankomen. “We hebben in coronatijd wel eens bezoek gehad van iemand die later een inspecteur van Michelin bleek te zijn”, vertelt eigenaar Remco van Erp. “Die zei toen al, blijf vooral doen wat jullie al doen.”
Een paar jaar later leidt dat dus tot een daadwerkelijk ster, een Groene specifiek. Dat is anders dan de normale Michelin-ster, omdat deze vooral is bedoeld als aanmoediging voor restaurants die zich met duurzaamheid bezig houden. Fermin doet dat veel.
Schil
“Het is bijzonder werken hier, omdat je naar iedere schil of ander stukje afval van eten kijkt om te kijken of je er nog iets van kan maken. Die kennis zal ik zeker meenemen”, zegt souschef Christaan Kroes.
“Wij waren nooit bezig met die ster, het was geen doel of droom van ons”, zegt mede-eigenaar Sjanne Vlug. “Dat we er nu eentje hebben en er nog een paar maanden van kunnen genieten, is alleen maar mooi. We blijven tot eind december al onze energie hierin steken.”
Ja, want eind december wordt het laatste bord met eten geserveerd aan de gasten. Die beslissing om te stoppen viel al voordat de ster er was, maar ook na de ster staan ze er nog steeds achter. “Je bent aan het kijken naar belangrijke dingen in je leven, ik heb zelf een gezin thuis waar ik meer tijd aan wil besteden. Ik wil zo’n beslissing om te stoppen maken als alles nog goed gaat.”