Restauratie De Jonge Buskens op tijd klaar voor Open Monumentendag

Een van de favorieten tijdens de Open Monumentendagen 2018 was De Jonge Buskens aan de Schiekade. Bij het gebouw stond de hele dag een rij met mensen die niet konden wachten om het gerestaureerd pand te bekijken. Dit voormalig woonhuis uit 1896 is ontworpen door architect P.G. Buskens en is eind 2016 in het bezit gekomen van Stadsherstel Historisch Rotterdam. Dit fraaie rijksmonument aan de Schiekade 77 is teruggebracht in oude staat, waardoor zelfs gidsen benieuwd waren om hier zelf nog een kijkje te nemen.

Afgelopen weekend konden Rotterdamse monumenten bezichtigd worden tijdens Open Monumentendag. De vele rijksmonumenten zijn ondanks de Wereldhavendagen goed bezocht met 25.000 bezoekers. Behalve de jonge Buskens was ook een van de weinige mausolea die Nederland rijk is erg populair.

Restauratie architect Norman Langelaan vertelt honderduit over het Mausoleum op de begraafplaats in Oud-Kralingen, waar hij aan heeft gewerkt. De baksteenkern met Belgisch hardsteen moest gerestaureerd worden, omdat de stenen naar beneden kwamen. Het mausoleum is in 1911 gebouwd en is recent gerestaureerd tot een columbarium. Een bijzonder detail is het dak. Deze is gestukadoord op een betonkoepel van 10cm dik, wat in die tijd behoorlijk modern was.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter