Restauratie Justus van Effencomplex wint internationale prijs

De restauratie van het Justus van Effencomplex heeft de World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize gewonnen. Het bijzondere complex staat in Spangen.
De prijs is toegekend aan de restauratiearchitecten Molenaar & Co architecten, Hebly Theunissen architecten en Michael van Gessel landscapes. Het Justus van Effencomplex is ontworpen door Michiel Brinkman en opgeleverd in 1922. Het woongebouw is een mooi voorbeeld van vroeg modernisme en werd internationaal bekend door zijn hovenstructuur en de destijds nooit eerder vertoonde opgetilde woonstraat. Al deze elementen bij elkaar moesten bijdragen aan het gemeenschapsgevoel in het complex.

Volgens de jury van de 2016 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize laat het Justus van Effencomplex zien dat sociale huisvesting meer kan zijn dan simpelweg het verstrekken van woonruimte. De jury roemt de architectonische betekenis, de bijdrage aan de toekomst van de wijk Spangen, en de uitmuntende manier waarop de restauratiearchitecten het complex nieuw leven hebben ingeblazen.

De tweejaarlijkse prijs wordt dit jaar uitgereikt op 5 december in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Na de overhandiging verzorgt het winnende architectenteam een lezing.

Voor Doe FF Open ging Quintis ging langs bij Dave Boomkens die in het Justus van Effencomplex woont.