Ricky doet mee aan NK Doodlen in Roodkapje: ‘Je gedachten laten gaan op papier’

Cultureel laboratorium Roodkapje staat helemaal in het teken van doodlen op donderdagavond 23 maart. Vijftien finalisten hebben hun beste doodles ingestuurd en donderdag kiest de jury één winnaar die Nederland vertegenwoordigt op het WK doodlen. Ricky is één van de finalisten. Voor hem is doodlen meer dan alleen tekenen: “Het is voor mij een uitlaatklep.”

Doodlen is een vrije manier van tekenen. De gedachten van de tekenaar gaan daarbij direct op het papier. 22-jarige Rotterdammer Ricky doodlet sinds een paar maanden, maar hij tekent al jaren. Hij zag online een advertentie van de doodle wedstrijd en schreef zich in. Onverwachts staat hij uiteindelijk in de laatste ronde, samen met 14 andere finalisten. Hij vertelt dat doodlen hem mentaal goed doet: “Sommige mensen hebben therapie nodig; ik doe het lekker op papier.” Het helpt hem zijn hoofd te legen. “Het heeft me op sommige momenten ook wel meer laten denken over dingen.”

Jury
Een van de vier juryleden is Daniël Claessens, onder andere artistiek leider bij HipHop In Je Smoel, “We beoordelen op creativiteit, artistic skill en de uitstraling, positiviteit van de tekening.”

De winnaar
De uiteindelijke winnaar van het NK doodlen is Jyoti, maar voor Ricky was de ervaring om mee te doen al leuk genoeg. “Het is echt super leuk geworden”, vertelt hij over de avond. “Volgend jaar ben ik er weer.”