Rinus al zeven jaar in de ban van vliegenplaag in Heijplaat

OPEN Rotterdam sprak twee jaar geleden met verschillende bewoners van Heijplaat over de vliegenoverlast. Eerder waren wij benieuwd naar de huidige stand van zaken en deden een oproep. Nu de temperatuur weer stijgt, nemen we nogmaals contact op met betrokken bewoner Rinus Groen. De bron van deze overlast is bekend, het afvalverwerkingsbedrijf N+P. Hier wordt plastic, drinkkarton en metaal (PDM) gesorteerd.

“Het is vooral de manier waarop het afval wordt verwerkt dat voor grote problemen zorgt”, zegt Groen. Hij houdt zich al zeven jaar bezig met deze plaag. “Dit is gescheiden afval uit heel Nederland, dat wordt wekelijks bij de mensen thuis opgehaald en naar een lokaal sorteercentrum gebracht, daar kan het soms nog drie weken blijven liggen voordat het naar Rotterdam wordt vervoerd. Wanneer in de verpakking vlees heeft gezeten, leggen vliegen daar hun eitjes op, daar komen weer larven uit en als het afval hier aankomt zijn het vliegen geworden die dus voor de overlast zorgen.”

Rechtszaak
Zoals gezegd is het al enige tijd duidelijk dat N+P de veroorzaker is van de enorme zwermen vliegen. Zo blijkt ook uit de uitspraak van de rechtszaak van oktober vorig jaar. “De rechtbank volgt de conclusies van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen dat op Heijplaat structureel veel grotere aantallen vliegen zijn dan in andere stadsdelen in Rotterdam. De rechtbank deelt verder de conclusie van de provincie Zuid-Holland dat de bewoners hiervan overlast ondervinden en dat het afvalverwerkende bedrijf N+P aan de Waalhavenweg op Heijplaat de hoofdoorzaak van deze overlast is”, zo is in het vonnis te lezen.

Moedeloos
Tijd voor actie dus vanuit afvalverwerkingsbedrijf? “N+P zegt dat ze niets aan deze overlast kunnen doen”, vervolgt Groen. “Zodra een vrachtauto naar binnen rijdt, doen ze zo snel mogelijk de roldeuren dicht, maar ja als er 60 à 70 vrachtauto’s naar binnen rijden, dan heeft dat weinig zin. Daarnaast spuiten ze eens in de twee weken de ruimtes goed schoon, maar dat bestrijdt vooral de volwassen vliegen, het helpt niet tegen de larven en eitjes.” N+P gaat tegen het vonnis in beroep. Dat betekent dat de bewoners voorlopig niet van de problemen af zijn. “Ja, we worden er af en toe wel moedeloos van, ook omdat het zo onrechtvaardig is. Het bedrijf heeft de vergunning gekregen op voorwaarde dat ze geen overlast zouden veroorzaken, het is dus duidelijk dat ze dat wel doen. Ik blijf ook gewoon doorgaan, ik geef niet op. Ik woon al 48 jaar op de Heijplaat en sinds 2000 op deze plek. Ik maak deel uit van een team van vijf man en we spreken regelmatig af met kennis- en Adviescentrum Dierplagen, DCMR en de gemeente.”

Verhuizen
Volgens Groen is er maar één oplossing mogelijk. “Het bedrijf moet verhuizen, verder de Maasvlakte op.” Daar is een medewerker van de kinderboerderij De Heij, ook op de Heijplaat het helemaal mee eens. “De kinderboerderij staat op 50 meter afstand van het bedrijf, dus wij zijn de eerste stop voor de vliegen, het is echt verschrikkelijk. Ik heb hier onder meer drie paarden staan. Eentje staat de hele dag onder een paardendeken, anders krijgt ze eczeem van de vliegen en de twee anderen spuiten we in met vliegafweer spray, dat werkt ongeveer tien minuten. De paarden raken ontzettend gestrest, eentje heeft zelfs last gehad van maagzweren van de stress.”

Eerder maakten we deze reportage op de Heijplaat over de overlast.