Robot leert studenten omgaan met veranderingen in de zorg

Robots in de zorg. Binnen zeer korte tijd lijkt het op steeds meer plekken realiteit te worden. En daarom heeft het Albeda College als één van de eerste scholen in Rotterdam-West een zorgrobot aangeschaft die studenten leert omgaan met deze technieken. Deze studenten geven deze kennis vervolgens door aan meerdere zorgmedewerkers en aan de ouderen die zelf te maken gaan krijgen met de robot.

De zorgverleners op het Albeda College kijken vol interesse naar de robot die kan dansen, spelen, maar ook fysio-oefeningen kan doen. Ook kunnen zorgverleners op afstand meekijken, daar de robot een ingebouwde camera heeft. En iedereen ziet hier zowel de voor- als nadelen van in.

“Het kan ons werk makkelijker maken, maar er moeten nog wel stappen genomen worden. De spraak is wat onduidelijk en ik vraag me af of het met betrekking tot privacy altijd goed zal gaan”, aldus de aanwezige Judith.

“Het is echter geen directe vervanging voor de zorg, maar wel een aanvulling”, vult docent Arjan aan. “We zitten nu pas in de beginfase, maar we gaan nog stappen maken en we kunnen nu dus in combinatie met de Google Glass ook op afstand lesgeven wat ontzettend leerzaam is.”

Tot slot zijn de ouderen ook enthousiast, maar zien ze uiteraard wel liever een zorgverlener in de menselijke vorm: “Het is hartstikke leuk deze ontwikkeling. Maar ja, het blijft een stuk plastic, dus ik heb toch liever iemand aan bed met wie ik echt kan communiceren. Maar dat het de toekomst is daar geloof ik wel in.”