Roeien van New York naar Rotterdam voor het goede doel: ‘Ieder mens verdient een veilige haven’

Khaddouj Erahoutan, de First Lady van Rotterdam, doopt vandaag de roeiboot waarmee vijf Nederlanders dit voorjaar van New York naar Rotterdam gaan roeien. De roeiers gaan de zee op om geld in te zamelen voor een nieuwe Ronald McDonald Huiskamer in het Sophia Kinderziekenhuis, waar families met een ziek kind tussen de behandelingen door kunnen uitrusten.

De roeiboot, die de naam Alexia meekrijgt, wordt na een welkomstwoord van Chris van Amersfoort gedoopt door Erahoutan met champagne. Vervolgens wordt hij overgegoten met Maaswater. Dit is een belangrijke stap, want door het Maaswater over de boot heen te gieten, weet de boot waar het heen moet op de terugreis. De mannen doen dit, omdat ze het belangrijk vinden dat gezinnen van de zieke patiënten onder moeilijke omstandigheden toch dicht bij elkaar kunnen zijn in een huiselijke sfeer.

Op de boot zitten drie oud-mariniers, een verpleegkundige en een brandweercommandant. Allemaal zijn ze boven de vijftig jaar oud en zeer gedreven om genoeg geld op te halen voor het Sophia Kinderziekenhuis. “Ieder mens verdient een veilige haven”, vertelt Marcel Nijland, die samen met Paul Kuiphof (reserve roeier), John Opmeer, Chris van Amersfoort en Gerhard ter Maat de North Atlantic Four vormt. “We roeien unsupported, wat inhoudt dat er geen volschip meevaart.”

De mannen zijn volledig op zichzelf aangewezen voor ongeveer zestig dagen en leggen ruim 6.000 kilometer af om 600.000 euro in te zamelen voor een nieuwe Ronald McDonald Huiskamer in het Sophia Kinderziekenhuis. Op mogelijke tegenslagen hebben de mannen zich al goed voorbereid. Nijland: “Als we kapseizen, wat we minimaal één keer gaan meemaken, is onze tien meter lange boot van koolstofvezel gemaakt en dus snel weer op de juiste zijde.