Rollend protest: Op skates of op de fiets actievoeren tegen luchtvervuiling

Zo’n 30 Rotterdamse milieuactivisten hebben zaterdag rollend geprotesteerd tegen luchtvervuiling in de stad. Op skates, fietsend en zelfs in de kinderwagen vroegen Jongerenorganisatie PINK! en Partij voor de Dieren aandacht voor de gevolgen van ongezonde lucht.

Volgens Jaap Rozema, nummer 2 op de kieslijst van Partij voor de Dieren, is het in Rotterdam niet best gesteld met de luchtkwaliteit. “Door de recente verkeersexperimenten is het verbeterd, we zitten nu weer beter binnen de EU-normen, maar dat is wat ons betreft niet genoeg”, zegt Jaap. De Partij voor de Dieren zou namelijk liever zien dat Rotterdam de normen van de WHO aanhoudt. “Die baseren zich veel meer op wat gezond is voor de mens, in plaats van wat regeltechnisch goed uitkomt.”

Opblaaslongen
Het aanhouden van de EU-normen heeft volgens Jaap effect op de gezondheid van Rotterdammers. Met een groot paar opblaaslongen probeert de Partij voor de Dieren deze boodschap nog extra kracht bij te zetten. Dat is volgens hen hard nodig, want wereldwijd sterven gemiddeld 1 op de 7 mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling.

De longen staan “voor alle Rotterdammers die worden beperkt in hun bewegingsvrijheid door de dominantie van de auto”, aldus Jaap. “Veel Rotterdammers met astma voelen zich beperkt in hun bewegingsvrijheid. Eenvoudige ingrepen zoals een autoluwe binnenstad en minder straatparkeren kunnen hier aan bijdragen.”