Rolstoelgebruiker Bülent vecht voor een toegankelijker Rotterdam

De 52-jarige Bülent Ünlü komt na een bedrijfsongeval in een rolstoel te zitten. De ervaring van de Rotterdammer en de nog steeds urgente problematiek voor mindervaliden in de stad, motiveerde Ünlü om de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers in de stad te verbeteren.

Ünlü is sinds februari 2023 bestuurslid ledenbinding bij Groenlinks. Daarvoor is hij vier jaar lang gebiedscommissielid Rotterdam Centrum geweest, waar hij met een klein team en eigen ervaring de toegankelijkheid voor mindervaliden probeerde te verbeteren.

Een geslaagd voorbeeld hiervan is het verbreden van de af en opritten op de stoep in het centrum, waardoor er nu meer ruimte is voor rolstoelgangers. Een ander voorbeeld is het verlagen van de oranje straatbrievenbussen, zodat ook rolstoelgebruikers hun brieven makkelijk kunnen posten. Dat lijken kleine zaken, maar kunnen voor de mindervaliden een wereld van verschil maken.

Ondanks dat er al het een en ander in het centrum is aangepakt, kan er nog veel verbeterd worden. Zo ervaren mindervaliden op straat veel hinder van overmatig veel geparkeerde fietsen en deelscooters. Daarnaast zijn veel horecaterrassen sinds de coronapandemie ook flink naar de stoep uitgebreid, waardoor er soms geen vrije doorgang meer is voor de roelstoelganger.

Andere problemen waar mindervaliden tegen aan lopen zijn de toegankelijkheid van (publieke) gebouwen of het openbaar vervoer. Daarmee is er nog veel te winnen voor Ünlü en een mindervalide vriendelijker Rotterdam.