Rondkomen van 2,85 euro per dag: raadslid Enes Yigit leeft week onder armoedegrens

DENK-raadslid Enes Yigit gaat opnieuw de uitdaging aan om te ervaren hoe het is om te leven onder de armoedegrens. Hij moet deze week rondkomen van twintig euro, gemiddeld 2,85 euro per dag. Het gemeenteraadslid doet dit omdat 1 op de 5 Rotterdamse kinderen in armoede leeft en hij wil op deze manier bewustheid creëren en Rotterdammers inspireren. Enes deed in 2019 ook al een poging door mee te doen aan een challenge van stichting WARM Rotterdam maar zonder succes.

“Er wordt naar mijn idee te weinig aandacht besteed aan de armoedeproblematiek”, vertelt Enes die door zijn werk als gemeenteraadslid geregeld met Rotterdammers in gesprek raakt die in armoede leven. “Ik praat vaak met burgers over dit onderwerp en hoor bijvoorbeeld van leraren dat er leerlingen zijn die zonder ontbijt naar school komen. Dat raakt mij echt”, vertelt Enes. “Ook zijn er nog steeds mensen die noodgedwongen moeten zwartrijden in het openbaar vervoer omdat ze geen geld hebben om een kaartje te kopen”.

Maar hoe gaat Enes deze week met twintig euro aan de slag? Hij wil allereerst, ondanks het kleine budget, toch proberen zo gezond mogelijk te eten en gaat tijdens deze week naar zijn afspraken op de fiets. Hij merkt dat het hem stress oplevert. “Het is een hele uitdaging om gezond te kunnen eten, omdat het duur is. Ook heb ik nu de luxe niet om met de metro te reizen, want het kost voor mij zeven euro om heen en weer te gaan. Nu moet ik telkens nadenken over elke stap die ik zet en dat levert stress op”. Bij het doen van boodschappen probeert het gemeenteraadslid ook naar de rest van de week te kijken en zo geld te besparen.

Enes hoopt met zijn actie ook andere Rotterdammers te inspireren. “We zien in de stad waar we leven dat er zoveel armoede is maar dat er toch te weinig aandacht voor is. Ik wil ook mijn collega’s op het stadhuis wakker schudden”, vertelt hij. “Het is goed om mensen te motiveren met zo’n uitdaging en je krijgt er mooie reacties door. Zo inspireert het mensen bijvoorbeeld om vrijwilligerswerk te doen. Ook denk ik dat Rotterdammers door deze uitdaging meer aandacht schenken aan het probleem en sneller in actie komen”.