Rotterdam Architectuurprijs vakjury én publiek voor Little C; ‘Hoogbouw met een ziel’

Little Coolhaven, ook wel bekend als Little C, valt twee keer in de prijzen tijdens de uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs. Het is de derde keer dat het publiek en de vakjury het eens is over het beste bouwwerk van Rotterdam.

In totaal waren er 49 inzendingen waarvan de vakjury tien bouwwerken selecteerde die ‘samen de kwaliteit van de Rotterdamse architectuur in haar volle breedte brengt’. Bij de helft van de selectie gaat het om woonprojecten.

Het ‘hele’ team van Little C is dankbaar voor de waardering, blijkt uit een bericht op Twitter. Het artikel gaat verder onder de tweet.

‘Hoge stedelijke dichtheid’

De vakjury schrijft in het juryrapport: ‘Iedere Rotterdammer die een bezoek brengt aan Little C zal zich een paar keer in de ogen wrijven. Was dit terrein er altijd al?’ Maar het meest verrassend en indrukkend vindt de jury de hoge stedelijke dichtheid die is bereikt. ‘In plaats van de hoge torens die elders in de stad worden gerealiseerd, is hier gekozen voor een vriendelijk en afwisselend weefsel met vijftien kleinere torens waarin naast woningen ook andere voorzieningen zoals café’s, kantoren en het Daniel den Hoed-huis zijn ondergebracht.’

In tien korte reportages brachten wij de juryselectie van de Rotterdam Architectuurprijs in beeld. Bekijk hier de video van Little C. Het artikel gaat door onder de video.

De stem van het publiek
Uit het juryrapport blijkt dat veel stemmers ‘onder de indruk zijn van de transformatie die de plek heeft ondergaan’. Eén van de motivaties bij een stem was: ‘Hoogbouw met een ziel’, terwijl een ander het had over ‘Een klein stukje New York in Rotterdam, dit maakt de bijnaam ‘Manhattan aan de Maas’ alleen maar passender’.