Rotterdam Architectuurprijs: Welk gebouw verdient de publieksprijs in 2022?

De juryselectie van de Rotterdam Architectuurprijs 2022 is bekend. Van 6 mei tot en met 6 juni kan iedereen stemmen op de tien gebouwen die zijn geselecteerd door een jury. Ook de beste stem motivatie ontvangt een erkenning. In tien korte reportages hebben wij de gebouwen in beeld gebracht. Daarnaast spreken we de architecten en de gebruikers.

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont jaarlijks de beste gebouwen van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Deze onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, Architectuur Instituut Rotterdam. De Rotterdam Architectuurprijs wordt woensdag 22 juni uitgereikt.

Dit zijn de genomineerde projecten:

Depot Boijmans Van Beuningen
Publiek toegankelijk museumdepot achter spiegelende gevel biedt labyrintisch ruimtelijk decor met park en horeca op het dak.

Floating Office Rotterdam
Eerste drijvende kantoorgebouw met restaurant en buitenzwembad in de Rijnhaven is klimaatadaptief, energiepositief en CO2 negatief.

Malieklos
Nieuwbouwblok met sociale huurwoningen voegt nieuwe architectonische kwaliteiten toe in combinatie met referenties naar de bestaande context.

The Terraced Tower
Herontwikkeling van voormalig kantoorgebouw resulteert in een nieuw type woontoren met grote variatie aan woningtypen.

Nieuw Hoboken
Transformatie van jaren zeventig kantoorgebouw tot hedendaags woonblok plaatst de oorspronkelijke kwaliteiten in een nieuw daglicht.

Beheercoöperatie W1555
Kunstenaarsinitiatief voor gebruik van vervallen woningen mondde uit in coöperatief woonproject waarin duurzaamheid, lage kosten en zelfbeheer centraal staan.

Welschen 2
Gefaseerde renovatie met aandacht voor de bewoners en oog voor de mogelijkheden en kwaliteiten van het historische Welschen prefab bouwsysteem.

CBS De Sleutel
Woonstad was opdrachtgever voor dit schoolgebouw dat met zijn ambachtelijke uitstraling en ruimte voor ontmoeting een bijdrage levert aan de wijk.

De Groene Kaap
Nieuw stedelijk woongebied op Katendrecht stapelt parkeren, wonen en groen in ontspannen omgeving waarin ontmoeting en groen centraal staan.

Jacob & Maurits
Negentiende-eeuwse woningen in de binnenstad zijn grondig gerenoveerd met overkapte binnenplaats als nieuwe gemeenschappelijke ruimte.

Stemmen
Breng t/m 6 juni je stem uit voor de Rotterdam Architectuurprijs! Welk gebouw verdient de publieksprijs? Stemmen kan via rotterdam architectuurprijs.nl. Op woensdag 22 juni wordt de Rotterdam Architectuurprijs 2022 uitgereikt.

Rotterdam Architectuurprijs
De Rotterdam Architectuurprijs is een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer en is een initiatief van gemeente Rotterdam en wordt georganiseerd door AIR, Architectuur Instituut Rotterdam.

Deze serie is mede mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam.