Rotterdam biedt als eerste gemeente gratis menstruatieproducten aan

tampon menstruatie

In Rotterdam kunnen meisjes met ouders met een laag inkomen vanaf donderdag ook maandverband, tampons en inlegkruisjes aanschaffen met geld van de gemeente. Dat meldt het ANP. Meisjes kunnen de producten aanschaffen via het Jeugdtegoed op de Rotterdampas.

Het is een primeur, want Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die gratis menstruatieproducten aanbiedt.

Eerder dit jaar had de PvdA een motie ingediend vanwege menstruatiearmoede. In arme gezinnen is soms geen geld voor tampons of maandverband. Daardoor kunnen meisjes niet met alle activiteiten op school meedoen, is het moeilijker om een bijbaan te vinden of te sporten.

Het tegoed is een geldbedrag op de Rotterdampas voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar van ouders met een laag inkomen. Door besteding van dit bedrag bij de aangesloten winkels en vervoersbedrijven kunnen deze kinderen makkelijker meedoen op school en in hun vrije tijd. Met het geld kunnen ze naast menstruatieproducten ook sportkleding en schoolspullen aanschaffen.

Kinderen van 4 tot en met 11 jaar hebben mogelijk recht op 275 euro per jaar. Voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar geldt een bedrag van 500 euro. Tot nu toe dit jaar ontvingen ruim 17.000 kinderen het jeugdtegoed.

Menstruatiearmoede
Eerder liepen we mee met stichting Abhilasa Global Serve. Daar hielden ze zich heel de maand april bezig met het inzamelen van verschillende menstruatieproducten voor vrouwen en kinderen in Suriname. Door de snel stijgende prijzen van producten en de coronacrisis wordt het steeds moeilijker voor Surinamers om maandelijks rond te komen en bijvoorbeeld tampons en maandverband te kopen.

Foto van Marco Vech.