Rotterdam en Trots wil op plek 1908 eindigen in de Top 2000 

Een oudejaarstraditie is voor veel Nederlanders het volgen van de Top 2000. Op donderdagochtend 1 december 2022 is deze lijst weer gestart. Rotterdam En Trots, ook wel bekend als de zingende buschauffeurs,  doen dit jaar hun tweede poging om een plek in de lijst te krijgen met het kampioenslied; ‘Mijn Feyenoord’. “ “Het mooiste is als we eindigen op plek 1908; het jaar waarin Feyenoord werd opgericht,” zegt leadzanger Adriaan van Hemert.

De zingende buschauffeurs

In het seizoen 2016/2017 schreef RET-buschauffeur Aad van Hemert, in twintig minuten, het kampioenslied; ‘ Mijn Feyenoord’ naar aanleiding van de overwinning als landskampioen. Snel daarop bracht Aad twaalf medechauffeurs samen en zo ontstond de groep; Rotterdam en Trots. Het lied was niet alleen een eerbetoon aan ‘hun kluppie’, maar zorgde ook voor donaties aan het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Rotterdam en Trots

Het lied ‘Mijn Feyenoord’, is sinds 2017 regelmatig in de Kuip te horen. In 2019 deed Rotterdam en Trots ook al een poging in de lijst te komen, maar dit lukte toen net niet.

De formatie van de groep wisselde de afgelopen jaren en ging van twaalf naar zeven man. Inmiddels zijn er in 2022 nog 5 vaste buschauffeurs over: Fred Bakker, Jack van Eijk, Gerard van de Ende, Emmo Tammes en leadzanger Aad van Hemert. De groep heeft nog acht nummers gemaakt; zeven nummers gerelateerd aan de voetbalclub en binnenkort zelfs een feestnummer. 

Nieuw Feestnummer

Het eerste feestlied dat ze uitbrengen heet ‘De Spaanse zon.’ Aad; “We halen altijd geld op voor het Sophia kinderziekenhuis en daarom wilden we ook eens wat anders maken, een feestnummer voor iedereen.” De inspiratie voor het lied haalde Aad uit een aflevering van Bassie en Adriaan. En na Adriaan in Spanje gemaild te hebben kreeg hij zijn toestemming om deze cover uit te brengen. Aad; “Hij schreef; je heet Aad, komt uit Rotterdam en je bent Feyenoorder dus dat kan ik onmogelijk weigeren.” Eind februari gaat de groep naar Benidorm om de clip op te nemen.      

De Top 2000

Binnen de Top 2000 zijn er wat wijzigingen qua presentatie, met het vertrek van Matthijs van Nieuwkerk, en qua stemsysteem. Nadat uitkwam dat er sprake was van stemfraude tijdens de NS publieksprijs (voor het beste boek) eerder dit jaar, is de NPO overgestapt op een systeem waarbij je je stem moet bevestigen via een verificatiemail. Om een nieuw nummer toe te voegen, zoals Mijn Feyenoord van Rotterdam en Trots, moet dit bij het stemmen worden aangegeven als ‘vrije keuze’ stem. Ook moet het nummer tussen de 500 en 2000 stemmen behalen om op een goede plek te komen. Als we aan Aad vragen wat er zo belangrijk is voor hem om in de Top 2000 geplaatst te worden, zegt hij: “Het lijkt me een stunt om dit voor elkaar te krijgen. Dit is het jaar dat Feyenoord winter kampioen is en het seizoen ziet er goed voor ze uit. Het lijkt me daarom leuk om dit nummer in de top 2000 te krijgen om als zingende Rotterdamse buschauffeurs tussen namen zoals U2 te staan.”