Rotterdam geteisterd door wapengeweld: waar ligt het probleem?

De laatste weken wordt Rotterdam geteisterd door grof wapengeweld. Ook dit weekend was het weer goed raak. Op verschillende plekken in de stad ging het mis. Waar ligt het probleem?

In Rotterdam-Zuid wederom twee, ongerelateerde schietpartijen. Bij de schietpartij in Vuurplaat is een woonhuis beschoten en op de Rose-Spoorstraat werd een auto onder vuur genomen. Naar aanleiding van de schietpartij aan de Rose-Spoorstraat zijn twee verdachten opgepakt. Ook in Rotterdam-West was het raak. Na een valse melding van een schietpartij in het Roel Langerakpark, gingen een aantal politiemensen polshoogte nemen. De situatie liep hier zo uit de hand dat de politie zich genoodzaakte voelde waarschuwingsschoten te lossen. De drie schietpartijen van dit weekend volgen een toch al verschrikkelijke periode waarin de zevenentwintigjarige Daan en een vijftienjarige Rotterdammer de afgelopen week om het leven kwamen na steekpartijen.

Zowel fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Robert Simons als raadslid Pascal Lansink-Bastemeijer van de VVD pleiten naar aanleiding van deze steekpartijen voor preventieve fouilleeracties. “Gericht, preventief fouilleren onder jongeren” zegt Robert Simons, die ook naar drill-rap wijst als een van de potentiële oorzaken van al het messengeweld. Hoewel onderzoek aan de Erasmus Universiteit eerder al uitwees dat drill-rap minder snel tot geweld leidt dan over het algemeen wordt aangenomen, kunnen maatregelen volgens Pascal Lansink-Bastemeijer niet uitblijven. Hij pleit dan ook voor een snelle reactie en een plan van burgemeester Aboutaleb.