Rotterdam herdenkt 14 mei

Rotterdam herdenkt vandaag het vernietigende Duitse bombardement op Rotterdam op dinsdag 14 mei 1940 dat diende als middel om de Nederlandse overgave te bespoedigen. Daarmee was de strijd om Rotterdam begonnen!
Overal in de stad zijn momenten en gelegenheden gecreëerd om te herdenken.
Herdenkingsdiensten

Burgemeester Aboutaleb legt een krans bij Zadkine “De verwoeste stad”. Hier vraagt hij aandacht voor mensen, die nu getroffen worden door bommen. “Toen waren het wij, nu zijn het zij.” Hij maakt een vergelijking tussen inwoners die toen slachtoffer waren en iedereen, die nu, waar ook ter wereld, getroffen worden. Hij hoopt hiermee dat mensen “blijven bouwen aan bruggen tussen mensen”.

Ook de Laurenskerk besteedt aandacht aan de herdenking. Hier zijn de hele dag oude beelden van rond mei 1940 te bekijken, geprojecteerd op een diascherm. Verder luiden de klokken regelmatig.

Brochure over bommenwerper Short Stirling EF 357

In het kader van 14 mei is een brochure ontwikkeld over Short Stirling EF 357. Zaterdagmiddag geven Klaus Oordt en Dik Vuik een lezing over de “in de oorlog in Crooswijk neergestorte Short Stirling bommenwerper EF 357, waarbij de bemanning omkwam.”

Tijdens de presentatie zal nog niet eerder vertelde informatie gedeeld worden over de piloot van het toestel. Deze informatie hebben de initiatiefnemers gekregen van historicus Kees Stoutjesdijk. Naast de beknopte brochure wordt een vervolgproject gestart om een gedenkteken te realiseren op de plek van de crash.

Dit project valt onder de hoede van de stichting Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Inloop is om 14:30 uur en duurt tot ongeveer 17:00 uur. Toegang is gratis.
Locatie: Vlaggemanstraat 15 (Rotterdam-Noord), de ‘bunker’ op het binnenterrein van het Houweling Telecom Museum.