Rotterdam herdenkt slachtoffers Srebrenica: ‘De dood werd een dagelijkse gebeurtenis’

De impact van de genocide in Srebrenica is na bijna dertig jaar nog voelbaar bij Bosnische Rotterdammers. De slachtoffers zijn zaterdag 8 juli herdacht op het Grotekerkplein in Rotterdam centrum: “We zijn hier om de slachtoffers van Srebrenica te herdenken, maar ook om samen een boodschap uit te sturen dat we niet nog een Srebrenica willen, waar dan ook in de wereld.”

Het was de vierde keer dat er in Rotterdam stil werd gestaan bij de grootste genocide na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de herdenking heeft Rotterdamse Bosniër Samir Efendic zijn persoonlijke verhaal gedeeld. “In het begin leek het een spel, ik moest leren overleven. Toen ik 12 was, werd mijn moeder vermoord. Mijn leven stortte in en ik realiseerde me wat de oorlog betekende. De dood werd een dagelijkse gebeurtenis.” Op zijn 15e wist Samir aan de genocide te ontkomen. Hij verloor in de oorlog beide ouders.

Ook sprak Wethouder Enes Yigit de aanwezigen toe met een persoonlijk verhaal over zijn bezoek aan Bosnië en de impact die dit bezoek op hem had. Daarbij deed hij ook de oproep Srebrenica nooit te vergeten.

Bezoekers van de herdenking gooiden witte rozen in het water om zo de slachtoffers te eren. Ook was er een kinderkoor dat een lied zong ter ere van de slachtoffers. Dinsdag 11 juli is de nationale herdenking in Den Haag.