Rotterdam in de ban van het spellen

In de raadzaal van het stadhuis start vanavond om 18:45 uur het Rotterdams Stadsdictee. De deelnemers zijn 40 brugklassers van 16 verschillende middelbare scholen uit Rotterdam die eind oktober mee hebben gedaan aan een voorselectie. Bekroond kinderboekenschrijver Edward van de Vendel heeft het Stadsdictee geschreven. Net als vorig jaar zal burgemeester Ahmed Aboutaleb het dictee voorlezen.

De jury van het Stadsdictee bestaat dit jaar uit Fatima Moreira de Melo (ex-hockey international), Wessel Penning (onder andere journalist bij het AD) en raadslid Ira van Winden (Leefbaar Rotterdam). In tegenstelling tot vorig jaar strijden de deelnemers in drie in plaats van twee categorieën: vmbo/mavo, havo en vwo. Thuisblijvers kunnen livestream meeschrijven met het Stadsdictee. 

Het idee van een stadsdictee komt voort uit een motie uit 2012 van de Rotterdamse gemeenteraad. Veel Rotterdamse scholieren hebben te kampen met een taalachterstand. De raad wil met het Stadsdictee het belang van taalvaardigheid en het plezier in taal bij scholieren blijven benadrukken en stimuleren.

Vandaag in de uitzending twee gasten die goed voorbereid zouden moeten zijn. In de ochtendshow voelde Jan Middelkoop deelneemster Fleur ten Broecke en de schrijver van het dictee, Edward van de Vendel, aan de tand. Beluister hieronder de fragmenten terug.