Rotterdam komt in actie voor Limburg: Van doneeracties tot gratis hotelovernachtingen

Verschillende Rotterdammers zijn in actie gekomen om inwoners van de door watersnood getroffen gebieden in Limburg te helpen. Melissa uit Charlois en Andreas uit Hoek van Holland bieden allebei hulp aan op hun eigen manier.

Melissa Venzelaar uit Charlois is eigenaar van webshop ‘t Kringloopwinkeltje, waar zij tweedehands spullen verkoopt. Ze heeft besloten om haar volledige assortiment te doneren aan hulpbehoevenden in Limburg. “Het is mijn hoofdinkomen, maar ik kan gewoon opnieuw beginnen. Het zijn maar spullen, en je kunt zó veel mensen helpen.”

Vervoer nodig
Op dit moment staan haar spullen in een opslag in Ridderkerk, in ongeveer vijftig dozen en honderd zakken. Er is alleen één struikelblok. “Ik heb zelf geen rijbewijs, dus ik moet nog iemand vinden die me kan helpen met het vervoeren van de spullen.” Op Facebook stromen de reacties binnen, maar tot nu toe heeft ze de juiste persoon nog niet gevonden. “Ik wil wel zeker weten dat alles bij de juiste mensen terecht komt.” Kun jij Melissa helpen? Mail dan naar [email protected]

Tekst gaat verder onder de foto.

Hotelkamers
Andreas Tabor uit Hoek van Holland draagt ook zijn steentje bij. “Ik werd donderdagochtend wakker, en ik zag gelijk allemaal foto’s voorbij komen.” Andreas zit in de directie van restaurant MIJN Torpedoloods en Hotel Amerika. “Wij hadden kamers over, dus ik besloot een bericht op Facebook te plaatsen om onderdak aan te bieden.”

Omdat hij zelf in Brabant en Limburg heeft gewoond verwachtte Andreas dat hij alleen wat mensen in zijn eigen omgeving zou bereiken, maar dat liep iets anders. “Ik zag dat het bericht een paar keer gedeeld werd, en ik dacht, nou, mooi. Ik had verwacht dat ik hooguit een paar honderd mensen zou bereiken, maar inmiddels is het bericht al 23 duizend keer gedeeld. Heel bizar.” Door het bericht van Andreas is het balletje gaan rollen, want andere hoteleigenaars volgen zijn voorbeeld. Zo heeft onder andere het Fletcher Hotel in Rotterdam en Den Bosch onderdak geboden aan slachtoffers van de watersnood.

Vanzelfsprekend
“We hebben met z’n allen al 24 mensen onderdak kunnen bieden, in verschillende situaties”, vertelt Andreas. Zo was er een man die zelf in het risicogebied bleef maar zijn vrouw en kinderen veilig wilde stellen. Andreas is onder de indruk van de kracht van social media, maar hij vindt het vanzelfsprekend om hulp te bieden. “De brandweer, politie en boeren zijn de echte helden. Het voelt niet goed als iemand op straat slaapt, terwijl ik hier hotelkamers leeg heb staan.”

Heb jij ook een actie opgezet voor de gedupeerden van de enorme wateroverlast in Limburg? Laat het ons dan weten via onze website openrotterdam.nl