Rotterdam krijgt nieuwe prijs voor vrijwilligers

Rotterdam krijgt een nieuwe vrijwilligersprijs die voornamelijk jongeren enthousiast moet maken. De prijs, De ‘Rotterdamse Reus’, heeft een link naar Rigardus Rijnhout, de grootste Rotterdammer die ooit heeft bestaan. 

Met de prijs wil Rotterdam laten zien dat ze vrijwilligers waarderen. Op dit moment is zo’n prijs er niet. ”De gemeente heeft nu wel onderscheidingen, maar een lintje krijg je pas na straf vijftien jaar vrijwilligerswerk te doen. En dat terwijl er ook mensen zijn die één of twee keer iets heel moois voor de buurt neerzetten. Die verdienen ook waardering”, zegt CDA-fractievoorzitter Sven de Langen tegen Metro. Er wordt nu ongeveer een jaar over de prijs gepraat, maar nu komt hij er dan echt.

De naam ‘Rotterdamse Reuzen’ doet natuurlijk gelijk denken aan die andere legendarische Reus van Rotterdam, de 2.42 meter lange Rigardus Rijnhout. Volgens De Langen is dit zeker geen gekke gedachte. “Toen Rijnhout in 1959 overleed, sprak zijn vader bij zijn graf: ‘Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.’ Datzelfde hart van goud vinden we ook terug bij al die vrijwilligers. Bovendien staat Rijnhout bekend als één van de vriendelijkste Rotterdammers ooit. Deze naam is dan ook niet geheel toevallig gekozen.”