Rotterdam staat stil bij National Coming Out Day: ‘Belangrijk dat iedereen zich hier thuis voelt’

Op Coming Out Day wordt elk jaar op 11 oktober op nationaal en internationaal niveau stilgestaan bij het moment dat een lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse persoon (lhbti+) uit de kast komt. De dag draait om jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit. Hoe staat Rotterdam hier bij stil?

De Hogeschool Rotterdam, een van de hogescholen die veiligheid en acceptatie van LHBTI-studenten hoog op de agenda heeft staan, besteedt woensdag voornamelijk op sociale media aandacht aan Coming Out Day. Ze doen dit onder andere met een animatie gemaakt door een student. “We hebben besloten om vooral uit te pakken met evenementen op Paarse Vrijdag”, legt woordvoerster Carmen Mo Ajok uit.

Zadkine wijdt feliciteert haar studenten ook via sociale media met deze dag. ‘Wij zijn trots op ál onze studenten, medewerkers, partners, vrienden en familie! En alsjeblieft, wees dat zelf ook, wie je ook bent!’ schrijft de school op X.

Nieuwe vlag
Niet alleen de hogescholen van Rotterdam staan stil bij Coming Out Day, ook verschillende middelbare scholen besteden er aandacht aan. Zoals het Montessori Lyceum Rotterdam. Op het dak van de school wappert woensdag daarom ook de progress pride vlag, een nieuwe vlag met elf strepen, vijf meer dan de traditionele regenboogvlag.

De nieuwe strepen in het roze, turquoise en wit staan onder andere voor de belangrijke historische bijdrage die onder meer transgender, non-binaire en gender non-conforme personen hebben gehad. Ook staat er op de vlag een bruine en een zwarte streep, deze strepen staan symbool voor de relatie tussen de emancipatie van de lhbti+-gemeenschap en de strijd tegen racisme.

‘Jezelf zijn is een recht’
Ook Rotterdamse politieke partijen staan stil bij Coming Out Day. Op X deelt D66 Rotterdam bijvoorbeeld een video om alle lhbti’ers en queer-personen een fijne dag te wensen. ‘Jezelf zijn is een recht!’ benadrukt de partij.

De Amsterdamse organisatie Choices Support Center viert woensdagmiddag ook Coming Out Day. De organisatie doet dit in Rotterdam, bij het Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) gebouw. Voor de viering is de Libanese Micha uitgenodigd als gastspreker. Zij is een ex-asielzoeker en transvrouw. Onder het genot van muziek, eten en drinken vertelt Micha haar verhaal om uit de kast te komen.

Met de tekst ‘in #Ons010 mag je gewoon zijn wie je bent’, staat ook de gemeente Rotterdam stil bij Coming Out Day. Omdat ‘het best moeilijk is als LHBTIQA+ Rotterdammer om openlijk voor je seksuele oriëntatie of genderidentiteit uit te komen’ wil de gemeente daar tijdens National Coming Out Day extra bij stilstaan.