Rotterdam van onderen – Seizoen 2

De nieuwe vijfdelige serie ‘Rotterdam van Onderen 2’ belicht Rotterdamse ruimtes, die aan het blote oog zijn onttrokken. Rotterdam heeft de mooiste skyline van Nederland, maar in deze tweede serie van Rotterdam van Onderen kijken we niet omhoog, maar omlaag… We kijken niet naar wat er is opgebouwd, maar naar wat er onder de grond is te vinden. De ruimtes die minder aandacht krijgen dan de hoge gebouwen en mooie bruggen, maar waar desondanks mooie verhalen te vinden zijn over Rotterdam, zijn bewoners en de geschiedenis.

In de tweede serie zijn er de volgende 5 afleveringen te zien:

Aflevering 5 – Toekomst
Na twee seizoenen Rotterdam van Onderen hebben we niet de illusie dat we alle ondergrondse locaties in beeld hebben gebracht maar denken we niet dat we een derde serie er voorlopig niet inzit. We kijken dan ook maar even in de toekomst en ontdekken hoe je tegenwoordig met laserscannen alles onder de grond ook tot op de millimeter kan meten en blijkt er gewoon al een metro station in Rotterdam te liggen die al 25 jaar wacht op de toekomst en zijn eerst reizigers…. We sluiten af met een korte compilatie van beide 2 Rotterdam van Onderen series, waar we met zeer veel plezier aan hebben mogen werken.

Aflevering 4 – Kelders van Rotterdam
Van de vele honderdduizenden kelders die Rotterdam kent is 99% puur functioneel en niet heel bijzonder, maar dan blijven er nog genoeg kelders van die resterende 1% over met een heel interessant verhaal. Sommige zitten op onverwachte plekken of hebben een mooie historie. Andere zijn weer zo bizar groot dat je er makkelijk door heen kunt varen…

Aflevering 3 – Ondergronds leven
Zonder dat we het zelf door hebben zijn we als Rotterdammers vaker onder de grond te vinden als we zelf denken. Architect Maarten Struijs heeft in zijn 25 jaar dat hij voor de Gemeente Rotterdam werkt talloze bouwerken op zijn naam staan. Bijvoorbeeld het hele ondergrondse netwerk bij het Centraal station. Hoe zorgt hij er als architect ervoor dat het onder leefbaar blijft. Verder feesten we ook onder de grond zoals in Toffler en zijn we op sommige plaatsen in Rotterdam wel heel lang onder de grond.Aflevering 2 – 24/7
In een wereldstad gaat het leven onder de grond ook gewoon 24 uur door. Deze aflevering is verdeeld in die 4 dagdelen van de dag en bekijken we in de nacht het werk in de Maastunnel, in de ochtend zijn we in een collecteursriool, s’ middags gaan we naar het ondergrondse leven kijken van het kleine broertje van Rotterdam en als de zon onder gaat, volgen we de underground DJ 7leven, die in zijn ondergrondse studio dan pas begint.

Aflevering 1 – Archeologie Maasvlakte-2
Voor de uitbreiding van de Maasvlakte-2 is er op 20 meter diepte gezocht naar sporen van onze voorvaderen. Het archeologisch onderzoek heeft veel enthousiasme teweeg gebracht waardoor er elke dag nog mensen zijn die op de stranden van de Maasvlakte zoeken naar interessante vondsten van duizenden jaren oud.

Bekijk seizoen 1 hier:

Rotterdam van Onderen – Seizoen 2 is vanaf vrijdag 28 oktober te zien op OPEN Rotterdam tv en via onze online kanalen.