Rotterdam vergoedde geen enkele aanvraag hulphond bij psychische klachten

In de zomer van 2021 vroegen Vers Beton en OPEN Rotterdam de gemeente om alle mails en documenten uit de afgelopen vijf jaar die gaan over de aanvraag van een hulphond voor psychische problemen. Uit de 141 stukken die we kregen zijn deze opvallende conclusies te trekken.

De Rotterdamse Miryam Mejhed is al een aantal jaar in strijd met de gemeente Rotterdam over een hulphond, beschreven Vers Beton en OPEN Rotterdam in 2021. Ze is niet de enige Rotterdammer bij wie dit speelt, blijkt uit interne documenten. Waar andere gemeenten de wettelijke ruimte nemen voor vergoeding van (de opleiding van) een hulphond weigert Rotterdam dit steevast. Uit de stukken blijkt dat er veel discussie is onder ambtenaren over de harde beleidslijn die schuilgaat achter de afwijzingen.

Zelfredzaamheid
Sinds 2017 wees de gemeente alle zes de aanvragen af voor een hulphond bij psychische problemen. Ze baseert zich daarbij op een uitspraak van de hoogste bestuursrechter (CRvB) uit 2018 dat een hulphond niet gehonoreerd hoeft te worden. Ten onrechte wijzen de ambtenaren daarbij door naar de zorgverzekeraar, terwijl die deze assistentiehonden helemaal niet mag vergoeden. Het gaat namelijk niet om een therapiehond, maar om een assistentiehond die ondersteunt bij de zelfredzaamheid.

Negeren
Volgens de gemeente zou er geen wetenschappelijk bewijs zijn dat mensen met psychische klachten baat hebben bij een hulphond. Maar dat onderzoek is er wel degelijk. De gemeente koos er alleen voor om deze resultaten te negeren. Ook de adviezen van externe deskundigen werden in de wind geslagen. Zoals van het Instituut Publieke Waarden (IPW), dat de gemeente in de zaak van Miryam Mejhed adviseerde dat een hulphond vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning “prima mag en kan”.

Spijtig
Toch wijst de gemeente haar aanvraag tot tweemaal toe af. De aanvraag moet naar de zorgverzekeraar, omdat de hond therapeutisch zou zijn. Terwijl deze hier niet voor bedoeld is, maar moet helpen om te functioneren in de maatschappij. “Heel spijtig”, noemt de adviseur van IPW de beslissing. “Je kunt je de vraag stellen of hier passende hulpverlening is geboden.”

Dit onderzoek is een samenwerking van Vers Beton en OPEN Rotterdam en is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de leden van Vers Beton.

Lees het hele onderzoek over de zes hulphonddossiers van Willemijn Sneep op Vers Beton.

Bekijk hieronder de video die OPEN Rotterdam eerder maakte over de hulphond bij psychische klachten